Hlavní obsah

Jasný vzkaz pro piráty silnic: Tři roky natvrdo za vybrždění autobusu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jasný vzkaz agresivním řidičům poslal ve čtvrtek brněnský krajský soud, když poslal na tři roky za mříže třicetiletého Romana Zábrše. Ten loni v září vybrzdil v moravské metropoli autobus MHD. V autobuse upadla pětaosmdesátiletá seniorka a těžce se zranila. Městský soud ho původně potrestal dvěma roky za mřížemi, státní zástupce i Zábrš se však proti verdiktu odvolali. Odvolací soud pak trest ještě o rok zpřísnil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Roman Zábrš podle obžaloby vybrzdil autobus a ujel.

Článek

"Pokud obžalovaný nechápe, že v autobuse mohou být malé děti, senioři, handicapovaní, a tedy, že je tam možnost zranění nesrovnatelně vyšší, je to problém jeho vnímání. Průměrně inteligentní člověk musí být srozuměn s tím, že někoho při takovém manévru zraní,“ konstatoval soudce Aleš Flídr. Kromě trestu vězení ještě Zábrš nesmí šest let usednout za volant.

Zábrš za volantem vozu Volkswagen Vento na ulici Bělohorské těsně za zastávkou Špačkova předjel autobus vyjíždějící ze zastávky a bezdůvodně před ním prudce zabrzdil. Muž se hájil tím, že měl dojem, že ho řidič autobusu ohrozil. „Musel jsem strhnout řízení, abych se vyhnul autobusu. Pak jsem si ze stresu spletl pedály a auto mi chcíplo. Řidič za námi vyběhl z autobusu, já nastartoval, s kamarádem, kterého jsem vezl, jsme vystrčili ruce z okna, ukázali prostředníčky a odjeli jsme,“ tvrdil u soudu.

Muž byl trestán také za loupež

Takovou obhajobu ale jasně odmítl znalec, navíc Zábrš se sám před soudem chlubil, že je nadmíru zkušeným řidičem. „V žádném případě nemohlo nastat to, že by při neúmyslném přešlapu na pedál vyvinul takovou sílu, která je nutná k plnému zabrzdění. I kdyby si spletl pedál, musel by si po reakční době jedné vteřiny uvědomit omyl a uvolnění pedálu by vedlo k pokračování v jízdě,“ pravil neochvějně znalec.

„Znalec vycházel jen ze svých matematických vzorců, a ne ze skutečného stavu. Nelze se řídit ani výpovědí řidiče autobusu, i on by mohl být odpovědný za stav poškozené,“ argumentoval Zábršův obhájce.

Jeho klient přitom rozhodně nepatří mezi beránky za volantem. V kartě řidiče už má devět záznamů, navíc byl v minulosti už trestán  za loupež a ublížení na zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám