Hlavní obsah

Vybrzdil autobus, ve kterém se těžce zranila důchodkyně. Dostal dva roky natvrdo

Právo, Petr Kozelka
Brno

Třicetiletý Roman Zábrš loni v Brně schválně prudce zastavil před autobusem MHD, který právě vyjížděl ze zastávky. V autobuse následkem toho upadla pětaosmdesátiletá stařenka a těžce se zranila. Zábrš místo pomoci ale jen ukázal zdvižený prostředníček a ujel. Soudce brněnského městského soudu Martin Vrbík ho za to ve čtvrtek poslal na dva roky za mříže, dalších šest let nesmí sednout za volant.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Roman Zábrš podle soudu vybrzdil autobus a ujel.

Článek

„Obžalovaný za volantem vozidla Volkswagen Vento na ulici Bělohorské těsně za zastávkou Špačkova předjel autobus linky 55, před kterým bezdůvodně prudce zabrzdil, takzvaně vybrzdil, a donutil řidiče autobusu zastavit. V autobusu došlo k těžkému zranění ženy, utrpěla například zlomeninu krčního obratle,“ konstatoval státní zástupce Jaroslav Mezník. Zraněná seniorka musí i několik měsíců po nehodě nosit korzet a trpí bolestmi.

Zábrš nejprve před soudem prohlásil, že řídí už deset let a jen za poslední rok najel 50 tisíc kilometrů, pak se ale začal hájit tím, že při situaci zazmatkoval. „Autobus vyjížděl ze zastávky a ohrozil mě. Musel jsem strhnout řízení, abych se vyhnul autobusu. Pak jsem si ze stresu spletl pedály a auto mi chcíplo. Řidič za námi vyběhl z autobusu, já nastartoval, s kamarádem, kterého jsem vezl, jsme vystrčili ruce z okna, ukázali prostředníčky a odjeli jsme,“ tvrdil.

Jeho obhajobu ale zcela rozcupoval soudní znalec. „V žádném případě nemohlo nastat to, že by při neúmyslném přešlapu na pedál vyvinul takovou sílu, která je nutná k plnému zabrzdění. I kdyby si spletl pedál, musel by si po reakční době jedné vteřiny uvědomit omyl a uvolnění pedálu by vedlo k pokračování v jízdě,“ pravil neochvějně znalec.

„Asi mě chtěl za něco vytrestat, podle mě to nevypadalo jako žádná jeho řidičská chyba,“ kroutil hlavou řidič autobusu.

Státní zástupce Zábrše označil za jednoho z nejnebezpečnějších řidičů v Brně. A měl k tomu důvod, muž má totiž zřejmě problémy s agresivitou nejen za volantem. Za poslední tři roky má v kartě řidiče osm záznamů a byl už také dvakrát soudně trestaný, za loupež a ublížení na zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám