Hlavní obsah

I já jsem byl podveden a zneužit, tvrdí spoluobžalovaný Krejčíře

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„I já se cítím být uveden v omyl, zneužit,“ sdělil v pátek Městskému soudu v Praze v rámci své výpovědi Jaroslav Siuda, jeden z deseti spoluobžalovaných uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, když vysvětloval, že je nevinný.

Foto: ČTK

Jeden z obžalovaných Jaroslav Siuda.

Článek

V kauze jde podle spisu o údajnou snahu skupiny kolem Krejčíře dostat sofistikovaným podvodem ze státního podniku Čepro téměř tři miliardy korun, ze státu dvě miliardy nebo o přípravu vraždy celníka.

Siuda a po něm i někdejší obchodní ředitel Čepra Martin Pechan před soudem podíl na trestných činech odmítli. Podobně jako již ve čtvrtek další spoluobžalovaní. [celá zpráva]

Siudu státní zástupce viní z toho, že se na základě pokynů od Krejčíře podílel na zřizování společností, které měly být využívány při postupování údajně fiktivních pohledávek za Čeprem. Měl také připravovat kontrakty o převodu těchto dluhů. Podle obžaloby byl členem Krejčířovy organizované zločinecké skupiny.

„Chci říci, že se necítím být vinen,“ oznámil soudu Siuda.

Foto: ČTK

Bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan

O ničem nevěděl

Krejčíře podle svých slov poznal v roce 1995, když pracoval v bance jako makléř a pro jednu ze společností podnikatele zařizoval obchody s cennými papíry. Krejčíř pak podle něj na konci 90. let přesunul své aktivity ze severu Moravy do Prahy a oslovil ho až v roce 2001 s nabídkou, zda by nespravoval jeho nemovitosti v Českém Těšíně. Souhlasil a později k tomu přibyl i dům Krejčířovy firmy na pražském Karlově náměstí. Nešlo však o jediný zdroj jeho obživy, vedle toho působil rovněž jako správce konkurzní podstaty.

„Byl jsem více než zaneprázdněn na to, abych se vědomě účastnil nějaké organizované skupiny,“ namítal Siuda. Své spoluobžalované prý z drtivé většiny nezná a neměl ponětí o tom, že by nějaká pohledávka mohla být fiktivní. Odmítl jakoukoli vinu i v souvislosti s dokumenty, jejichž přípravu mu vytýká obžaloba.

„Trvám na tom, že nevím, co bylo předmětem těch obchodů. Mým cílem ani úkolem nebylo zkoumat, já jsem o tom nic nevěděl. Nebyl jsem srozuměn s tím, že výsledkem nějakých obchodních případů má být nějaká protiprávní činnost,“ řekl.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Vinen se necítí ani druhý obžalovaný

Jakoukoli vinu popřel i Pechan. Obžaloba přitom jeho a Krejčíře líčí jako dvě hlavní postavy a mozky celé údajně podvodné akce.

„Nejsem si vědom toho, že bych se dopouštěl nějaké trestné činnosti,“ oznámil soudnímu senátu s tím, že na podporu svých tvrzení v minulých letech shromáždil čtyři tuny důkazů.

Při své velmi obšírné a podrobné výpovědi popisoval obchody s palivem a vztahy mezi společnostmi Čepro, Bena a Tukový průmysl, popřel, že by údajně fiktivní miliardová pohledávka společnosti Bena za podnikem Čepro byla vymyšlená, a ohrazoval se proti tvrzením jednoho z klíčových svědků v celé kauze. Z jeho slov vyplynulo, že plán, který měl podle obžaloby s Krejčířem vymyslet, považuje za absurdní.

V pátek odpoledne byl proces odročen na 1. září, kdy by měl Pechan pokračovat ve své výpovědi.

Krejčířovi, jenž aktuálně pobývá ve vazbě v Jihoafrické republice a který dosud před českými soudy nasbíral v různých případech trest 10,5 roku vězení, hrozí v této kauze 12 až 15 let, případně i trest výjimečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám