Hlavní obsah

Hotelové odposlechy Rittiga soud v kauze BIS nakonec přehrál

– Praha • Aktualizováno

Soudkyně ve středu povolila přehrání odposlechů v kauze vyzrazení utajované informace kontrarozvědky. Připustila tak klíčový důkaz, kterým chce státní zástupce usvědčit lobbistu Iva Rittiga, jeho právníka Davida Michala a někdejší šéfku premiérova kabinetu Janu Nečasovou z trestného činu. Žalobce v kauze navrhl pro Nečasovou tři roky vězení, pro Rittiga s Michalem pak podmíněné a peněžité tresty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivo Rittig u soudu

Článek

Pražský městský soud letos o přípustnosti těchto odposlechů rozhodoval i ve dvou dalších trestních případech, přičemž jednou je povolil a jednou nikoliv.

Rittig se podle obžaloby v roce 2012 dozvěděl od Nečasové, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal od Bezpečnostní informační služby (BIS) utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal právníka Michala na schůzku s Nečasovou, která mu údajně obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

Policie navrhla obžalovat Rittigova právníka Michala z krácení daní

Krimi

Nečasové za to hrozí až osmileté vězení, zbylým obžalovaným maximálně tři roky. Všichni vinu odmítají. Stěžejním důkazem obžaloby jsou odposlechy Rittiga a jeho spolupracovníků pořízené policií v pražském hotelu Ventana. Problematické je to, že nahrávky vznikly při prověřování jiné trestné činnosti – konkrétně skutků Libora Grygárka, tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly.

„Zdejší soud zastává názor, že odposlechy použitelné jsou,” konstatovala ve středu předsedkyně senátu Monika Křikavová předtím, než je začala coby důkaz přehrávat v jednací síni. K opačnému názoru dospěl kolega Křikavové Petr Hovorka, který Rittiga, Michala i ostatních 15 obžalovaných v květnu nepravomocně zprostil viny v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Kauza Nečasové a BIS je znovu před soudem, jednání začalo „kočkopsem”

Krimi

Podle Křikavové však Hovorka použil čistě jazykový výklad příslušného ustanovení, přičemž věc je potřeba posoudit a vykládat i z hlediska logického a historického. Soudkyně poukázala na to, že soudní praxe používání odposlechů pořízených v jiných kauzách dlouhodobě akceptovala. Uvedla také, že i připravovaný nový komentář k trestnímu řádu použitelnost takových odposlechů připouští.

Pražský městský soud obžalované na základě odposlechů původně potrestal podmíněnými tresty – Nečasovou v délce 1,5 roku, Rittiga s Michalem v délce devíti měsíců. Odvolací senát však věc přede dvěma lety vrátil k novému projednání. Mimo jiné s pokynem, ať se soud podrobněji vypořádá s tím, zda jsou odposlechy vůbec použitelné jako důkaz.

Rittigův obhájce Rampula trvá na stanovisku, že nejsou. Obdobný názor jako Křikavová má na použitelnost odposlechů z hotelu Ventana i další soudkyně pražského městského soudu Hana Hrnčířová, která je připustila ve druhé části korupční kauzy někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Právníkovi Michalovi pak před několika týdny nepravomocně uložila čtyřleté vězení a peněžitý trest 2,4 milionu korun.

Pět let od razie na úřadu vlády: z mafie kolem zakázek jsou tři soudy s Nečasovou

Domácí

Odvolací soud ve středu rovněž vyslechl závěrečnou řeč státního zástupce a obhájců a jejich návrhy, jak by měl soud rozhodnout. Žalobce Rostislav Bajger žádá pro Nečasovou tři roky vězení a desetiletý zákaz činnosti, pro Rittiga a Michala chce podmíněné a peněžité tresty. Advokáti žádají naopak zproštění obžaloby u všech obviněných.

Bajger navrhl pro Nečasovou souhrnný trest, byla už totiž pravomocně odsouzena v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, kde dostala nejpřísnější možnou - tedy tříletou - podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. Tento zákaz činnosti nyní Bajger navrhl rozšířit i na zaměstnání, kde by Nečasová přicházela do styku s utajovanými informacemi. Pro Rittiga a Michala chce Bajger podmínku v délce 1,5 roku a peněžitý trest v rozmezí 200 000 až 300 000 korun s tím, že pokud by nezaplatili, museli by na rok do vězení.

Obžalovaní k hlavnímu líčení nechodí a ani středa nebyla výjimkou. Jejich advokáti trestnou činnost popřeli. Verdikt má soud v plánu v listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám