Hlavní obsah

Hlasy mi říkaly, že mi chce uříznout uši, prohlásil muž k pokusu o vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za pobodání stejně starého muže v Krušovicích hrozí Marcinu Józifovi Filipkovi (44) z Polska až 18 let vězení. Případ kvalifikovaný jako pokus o vraždu otevřel ve čtvrtek Krajský soud v Praze. Filipek u soudu uvedl, že si na samotný průběh útoku nepamatuje. Řekl ale, že chtěl zabránit poškozenému, aby mu neuřízl uši, jak mu prý tvrdily hlasy v hlavě.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Marcin Józef FilipekVideo: Novinky

 
Článek

Případ se odehrál loni v půlce listopadu na dvorku u domu ve středočeských Krušovicích. Podle obžaloby tam Filipek muže bodl pětkrát do hrudníku a do břicha kuchyňským nožem s dvaceticentimetrovou čepelí.

Jen shodou šťastných náhod nezasáhl žádný z životně důležitých orgánů. Muže převezla záchranná služba do nemocnice. Filipka zadrželi policisté.

Napadení v Krušovicích, odvezli pobodaného muže

Krimi

„Už si dobře nepamatuju, jak to bylo. Slyšel jsem nějaký hlasy. Ty mi říkaly, že mi má poškozený uříznout obě uši,“ uvedl na začátku výpovědi Filipek. Hlasy prý slyšel asi tři dny před činem.

„Nevím odkud se vzal ten nůž, prostě tam byl, vzal jsem ho proto, abych se ubránil, aby mi neuřezal uši,“ dodal s tím, že poškozený měl údajně v ruce kleštičky na nehty.

Policie vyšetřuje pobodání muže na Rakovnicku.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Ze samotného útoku si prý nic nepamatuje, probral se, až když poškozený křičel ‚Krev! Krev!‘, a pak nůž odhodil. Podle svědků pak Filipek jen tak stál na dvorku, nic neříkal a koukal do nebe, dokud nepřijela policejní hlídka.

Muž se pokusil ubodat matku, zlomil o ni čepel. Nekvalitní výrobek, postěžoval si

Krimi

Filipek, který v současnosti pobývá v psychiatrické nemocnici v Dobřanech, byl jen den před incidentem přistižen, jak se po Krušovicích prochází zcela nahý. Se svými problémy se už v minulosti léčil na psychiatrii, to když mu zase hlasy říkaly, že ho prý mají zabít Ukrajinci.

Podle svědků nebyl Filipek nijak bezproblémový, k násilí se ale prý neuchyloval. Většinou prý jen provokoval, případně vyhrožoval.

Filipek sám říká, že moc nepije, maximálně několik piv o víkendu. Po jeho zadržení byla zkouška na alkohol v krvi negativní.

Za pokus o vraždu dostal 10 let. Verdikt neunesl a museli ho ošetřovat

Krimi

Více světla do případu vnesou patrně soudní znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie a také sám pobodaný, k jejichž výslechu by mělo dojít při příštím jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám