Hlavní obsah

Muž se pokusil ubodat matku, zlomil o ni čepel. Nekvalitní výrobek, postěžoval si

Praha

Až osmnáct let za mřížemi hrozí třicetiletému muži z Plzně, který podle spisu v březnu napadl v loveckým nožem svou matku a několikrát ji bodl zezadu do hlavy a krku, až o ni zlomil čepel. Muž se k činu v podstatě přiznal, Krajský soud v Praze ale jeho prohlášení viny nepřijal a začal s kompletním dokazováním případu. Je možné, že se právní kvalifikace činu zpřísní.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Muž svou matku napadl počátkem března v příbramském domě s pečovatelskou službou, uvedl státní zástupce. Ve chvíli, kdy se k němu otočila zády, vytáhl svůj lovecký nůž s devíticentimetrovou čepelí a matku sedmkrát bodl do hlavy a krku, dokud se mu nezlomila špička čepele.

„No, ten nůž byl od Vietnamců, nebo jak se jim říká venku. Od nich, když si člověk koupí plastovou lžíci, tak se o ni řízne. Oni mají hrozně nekvalitní věci, to se hned zlomí nebo nefunguje,“ postěžoval si obžalovaný u soudu.

Muž v Příbrami pobodal matku, zakrvácený se pak běžel udat do budovy soudu

Krimi

Poté se podle spisu pobodaná žena sesunula k zemi a její syn z místa činu utekl. O něco později vběhl zakrvácený do budovy příbramského okresního soudu, kde zařval, že zabil svou matku, a rovněž odtamtud utekl. Policie ho zadržela asi za čtvrt hodiny. Zraněnou ženu vrtulník přepravil do motolské nemocnice, kde jí lékaři zachránili život.

„Co se stalo? To se nedá vysvětlit. Udělal jsem tu největší hloupost, jsem rád, že je tady a nic jí není. Necítil jsem ruce, byl jsem tak odlehčenej, že moje ruce nikdy nebyly tak lehký.

Zničehonic se to odehrálo,“ popsal soudu okamžik útoku obžalovaný. Až když prý jeho matka zařvala bolestí, tak se uklidnil. „Jsem rád, že jí nic není,“ dodal.

Mladík z Děčína se podle policie pokusil zavraždit svou matku

Krimi

Podle spisu i výpovědí zúčastněných útoku předcházela neutěšená bytová situace. Matka obžalovaného musela byt, ve kterém s ní obžalovaný sedm let bydlel, prodat.

„Stalo se to, že zničehonic jsem šel domů z práce, byl prázdný byt a ona, že je prodanej. Rozbrečel jsem se, že je prodanej, ona se rozbrečela taky, že je prodanej a že už to nejde vrátit,“ řekl k tomu mladík. „Chtěl jsem se drogou zabít, nedošlo k tomu, došlo k tomu, že jsem tři hodiny nemoh’ dýchat. Za dva dny se to (napadení matky) pak stalo,“ dodal s tím, že se chtěl „předávkovat pervitinem za tři tisíce“.

Muž učinil před soudem prohlášení viny, s výší trestu nicméně nesouhlasil. Soud ale jeho prohlášení viny nepřijal. „Prohlášení viny se nepřijímá. S ohledem na další okolnosti soud považuje za vhodné, aby proběhlo kompletní dokazování,“ uvedl předseda senátu Jiří Wažik. Soud dospěl k úvaze, že jednání obžalovaného by mohlo být případně kvalifikováno jako vražda po předchozím uvážení, za což by muži hrozil přísnější postih. Vše nicméně bude záviset na provedeném dokazování.

Matka coby poškozená se vzdala nároku na odškodné. „Přesto, že jednání obžalovaného ji přímo ohrozilo na životě, je to pořád její syn,“ uvedla zmocněnkyně poškozené. Jednak ho má prý velmi ráda, má k němu velmi úzkou citovou vazbu a jeho jednání mu prominula. A jednak má za to, že to nebyl přímo její syn, ale že její syn trpí duševním onemocněním a jednal pod vlivem duševní choroby.

To ale obžalovaný u soudu popřel a prohlásil, že neměl žádné psychické problémy, což potvrdili i znalci, podle kterých žádnou psychickou poruchou netrpí. Muž stejně tak popřel, že by se matce svěřil, že ho někdo pronásleduje, jak uvedla u soudu.

Hlavní líčení bylo odročeno kvůli výslechu znalců, kteří se z úterního jednání omluvili.

Reklama

Výběr článků

Načítám