Hlavní obsah

Heparinových vražd mohlo být méně, chybovali i lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Obětí Petra Zelenky, odsouzeného na doživotí v kauze takzvaných heparinových vražd v havlíčkobrodské nemocnici, mohlo být méně. Podle Mladé fronty Dnes v kauze hrubě chybovali lékaři. Neudělali totiž vše pro to, aby zjistili, co startuje patologické změny srážlivosti krve pacientů. V některých případech proto pacienti vykrváceli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Zelenka při jednání soudu

Článek

Deník se odvolává na závěrečnou zprávu zvláštní komise ministerstva zdravotnictví. Informace o chybných postupech lékařů potvrdil i zdroj blízký vyšetřování. "Lékaři na opakovaná a nevysvětlitelná úmrtí reagovali zcela chybně," řekl pod podmínkou anonymity jeden z expertů. "Je ale bez debaty, že hlavní viník je Zelenka a že patří za mříže," dodal.

Vyšetřovatelé vyčítají havlíčkobrodským zdravotníkům zejména to, že rozbor krve pacientů indikoval děsivé a někdy až patologické výsledky krevního srážení, ale nikdo z nich na to nereagoval.

"V sedmnácti případech Zelenka aplikoval pacientům heparin. A oni jednali až půl roku poté. Už pátý případ neslýchaného krvácení je měl probudit," řekl vyšetřovatel.

Primář Pavel Longin se ale brání. "Sériového vraha neodhalíte po dvou třech případech. V zahraničí šílení zdravotníci usmrtili i desítky lidí, než byli zatčeni," řekl nedávno primář.

Jednatřicetiletý Zelenka, bývalý zdravotník ARO, podáním heparinu zavraždil sedm pacientů, dalších deset se zavraždit pokusil. Podle soudního spisu pacientům havlíčkobrodského ARO podával heparin od května do září 2006. Policisté jej zatkli 1. prosince 2006 v jihlavské nemocnici, kde pracoval.

Obhájce Zelenky Jan Herout zpochybňuje, že lidé zemřeli v přímé souvislosti s podáním heparinu. U Vrchního soudu v Praze, který bude 11. června projednávat Zelenkovo odvolání, Herout navrhne změnu soudního znalce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám