Hlavní obsah

Někteří lékaři zpochybnili Zelenkovy vraždy heparinem

Právo, jjí
HAVLÍČKŮV BROD

Novou vlnu vášní a slovních přestřelek začíná vyvolávat blížící se odvolací proces v kauze takzvaných heparinových vražd v havlíčkobrodské nemocnici. Někteří lékaři v minulých dnech vraždy heparinem zpochybnili, podle nich zelenky lékem lidi zabít nemohl.

Foto: David W Cerny, Reuters

Petr Zelenka při vynesení rozsudku

Článek

Odvolání jednatřicetiletého bývalého zdravotníka Petra Zelenky, jehož poslal v únoru Krajský soud v Hradci Králové za sedm vražd a deset pokusů o vraždu na zbytek života do vězení, začne projednávat Vrchní soud v Praze 11. června.

Nyní ovšem tři lékaři z různých koutů republiky vraždy lékem heparinem zpochybnili, a to se neobešlo bez odezvy. Bývalý přednosta ARO František Kunčík z Ostravy, primář Petr Wagner z Mladé Boleslavi a Ladislav Těšínský z pražského IKEMu tvrdí, že heparinem v dávkách, jaké jim svévolně aplikoval, Zelenka pacienty zabít nemohl. Informaci přinesl v minulých dnech regionální Deník.

Nemocnice se ohradila proti názoru lékařů

Proti vyjádření trojice lékařů, kteří zpochybnili vražednou roli heparinu, se hned ohradila nemocnice v Havlíčkově Brodě, jejíž primář Pavel Longin na konci září 2006 po několika měsících na zabíjení pacientů heparinem v Zelenkových rukách přišel.

„Primář Pavel Longin a lékaři ARO Nemocnice Havlíčkův Brod jsou hluboce dotčeni a pobouřeni "odbornými" závěry lékařů Františka Kunčíka, Ladislava Těšínského a Petra Wagnera,“ uvedla v reakci mluvčí nemocnice Petra Černo. „Ve spolupráci s právníkem je připravováno podání trestního oznámení za jejich výroky v tisku,“ doplnila.

Advokát přizve odborníka na hematologii

Nový pohled na postavení heparinu v celé kauze chce v rámci odvolání využít Zelenkův obhájce Jan Herout, který v minulých dnech prohlásil, že má k dispozici závěry několika zatím anonymních hematologů, na něž se během přípravy odvolání s důvěrou obrátil.

Advokát Herout teď chce, aby byl jako soudní znalec vyslechnut v rámci hlavního líčení odborník na hematologii. „Nejméně čtyři ze sedmi dokonaných vražd, za které byl Petr Zelenka odsouzen, nemusely být bezprostředně způsobeny podáním heparinu,“ řekl Herout.

„Vrchnímu soudu navrhuji, aby rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové zrušil a vrátil k došetření s pokynem, aby soud v Hradci Králové přibral soudního znalce hematologa,“ popsal advokát svůj návrh. „Zatím se k příčinám smrti pacientů jako znalec vyjadřoval pouze patolog, který nemůže hematologii rozumět,“ dodal před několika dny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám