Hlavní obsah

Zelenkův obhájce žádá zrušení rozsudku a došetření heparinových vražd

Právo, jjí
HRADEC KRÁLOVÉ, JIHLAVA

V odvolání proti rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové, který poslal letos v únoru na doživotí do vězení Petra Zelenku za heparinové vraždy v havlíčkobrodské nemocnici, požaduje Zelenkův obhájce Jan Herout nové znalce a posudky. Herout trvá na tom, že mimořádný případ, jakým ten Zelenkův rozhodně je, vyžaduje využití mimořádných znaleckých a důkazních prostředků.

Foto: David W Cerny, Reuters

Petr Zelenka při vynesení rozsudku

Článek

Zelenkovo odvolání proti doživotnímu vězení začne Vrchní soud v Praze projednávat 11. června.

Advokát Herout chce, aby byl jako soudní znalec vyslechnut v rámci hlavního líčení odborník na hematologii. „Nejméně čtyři ze sedmi dokonaných vražd, za které byl Petr Zelenka odsouzen, nemusely být bezprostředně způsobeny podáním heparinu. Takové jsou závěry několika hematologů, na které jsem se obrátil a kterým důveřuji. Tihle lékaři ale chtějí zůstat v anonymitě,“ řekl nyní Herout.

„Vrchnímu soudu navrhuji, aby rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové zrušil a vrátil k došetření s pokynem, aby soud v Hradci Králové přibral soudního znalce hematologa,“ přiblížil advokát první ze svých návrhů odvolacímu soudu. „Zatím se k příčinám smrti pacientů jako znalec vyjadřoval pouze patolog, který nemůže hematologii rozumět,“ dodal.

Druhý Heroutův návrh už soudy slyšely, ale doposud zamítaly. „Znovu navrhuji, aby duševní stav Petra Zelenky zkoumaly vědecký ústav nebo vysoká škola, ne jeden psychiatr a jeden psycholog,“ zdůraznil opakovaně Herout. „Tohle je případ naprosto výjimečný, v podstatě případ století! A jako výjimečný případ si vyžaduje výjimečné prostředky, využití trestního řádu do krajností. Ostatně i státní zástupkyně uváděla, že je to naprosto výjimečný případ,“ připomenul Zelenkův obhájce.

Herout ale navzdory svému úsilí žádný zásadní zvrat kauzy takzvaných heparinových nečeká. „Nedělám si iluze, jak ten proces nakonec dopadne,“ prohlásil obhájce.

Jedenatřicetiletý Zelenka podle rozsudku krajského soudu podával heparin pacientům na oddělení ARO havlíčkobrodské nemocnice od května do září 2006 a lékem na snížení srážlivosti krve usmrtil sedm pacientů. V dalších deseti případech byl odsouzen za pokus vraždy.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelenka dostal za heparinové vraždy doživotí

Krajský soud v Hradci Králové poslal ve čtvrtek na doživotí do vězení Petra Zelenku. Shledal ho vinným ze spáchání série sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu...

Výběr článků

Načítám