Hlavní obsah

Havlova švagrová půjde kvůli Lucerně před soud

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zastupitelství pro Prahu 1 hodlá podat soudu obžalobu na švagrovou bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlovou. Žena se bude u soudu zpovídat z porušení povinnosti v řízení konkurzu, za což může jít až na tři roky do vězení. Havlová obvinění popírá.

Foto: Libor Knížek

Zámek v Hořovicích zve na tradiční adventní prohlídky

Článek

"Teď diktuji obžalobu a dnes nebo zítra ji pošlu k soudu," potvrdil v úterý žalobce Pavel Suchánek.

Manželka exprezidentova bratra Ivana Havla měla porušit zákon tím, že odmítla spolupracovat se správcem konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti C.H.R. Od této společnosti Havlová v roce 1999 výhodně koupila polovinu paláce Lucerna na Václavském náměstí v centru Prahy.

Havlová se brání

Havlová se proti obžalobě ostře ohradila. "Trestní stíhání i mediální útoky správce konkurzní podstaty, naznačující můj úmysl krátit konkurzní věřitele, jsou zcela neopodstatněné, nesmyslné a urážející. O tom, zda polovina nemovitosti včetně výnosu zůstane v mém vlastnictví či připadne konkurzní podstatě, se vede řádný soudní spor před nezávislým soudem a jeho rozhodnutí bude pro obě strany, tedy i pro mne, závazné. Konkurzní věřitelé, mezi kterými jsem i já, se tedy rozhodně nemusejí o svá práva obávat," reagovala Havlová.

Kauza Lucerna

1913 - 1917 - stavba secesního paláce Lucerna, kterou navrhují exprezidentům dědeček architekt Václav Havel a Stanislav Bechyně; je to první železobetonová budova v Praze

1948 - rodina Havlových přichází o Lucernu

po listopadu 1989 - komplex se v restituci vrací do rukou Václava Havla a jeho bratra Ivana

- Ivan Havel převádí svoji polovinu na manželku Dagmar

1997 - společnost C.H.R., která je součástí koncernu Chemapol, odkupuje od tehdejšího prezidenta polovinu Lucerny

- začíná soudní pře, ve které chce Dagmar Havlová dokázat, že na prezidentovu polovinu má předkupní právo

1999 - Havlová druhou polovinu nakonec získala od C.H.R. za 145 miliónů korun a stala se tak majitelkou celého paláce

2000 - na společnost C.H.R. byl vyhlášen konkurz; správce konkurzní podstaty Ivan Plch zahrnul polovinu Lucerny do konkurzní postaty s odůvodněním, že byla prodaná za nevýhodných podmínek, které přispěly k pádu Chemapolu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám