Hlavní obsah

Hasiči nepožádali o pomoc německé kolegy, i když jsou přes potok, stěžuje si starostka Vejprt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) si postěžovala, že při likvidaci požáru v domově pro postižené nebyli požádáni o pomoc hasiči z Německa, kteří sousedí s Vejprty. Hasiči to odmítli s tím, že lidí měli dost. Při nedělním požáru v domově zemřelo osm lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah po požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Vejprty tvoří s německou obcí Bärenstein opticky jeden celek rozdělený pouze hraničním potokem Polava, přesto němečtí hasiči nedorazili, posteskla si starostka Gavdunová. Na místě naopak byly dvě posádky zdravotníků ze sousedního státu. "My jsme je (německé hasiče) nepotřebovali," řekl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. "Na místě byl dostatek sil a prostředků ke zvládnutí situace a požáru," uvedl.

Při požáru ve Vejprtech zemřelo osm lidí, oheň se v domově rozšířil do tří místností

Krimi

Místní jednotka hasičů byla u budovy na kopci jako první deset minut po ohlášení ve 4:59 hodin. Další dobrovolní hasiči přijeli z nedaleké Kovářské a následně profesionální hasiči. Na místě bylo šest jednotek, 12 kusů techniky a 37 hasičů, vystřídalo se celkem 50 hasičů. "Vzhledem k poloze a místu by další technika byla problematická, měli jsme tam optimální počet všeho," uvedl Marvan s tím, že hasiči obou států spolupracují.

Mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník k požáru ve VejprtechVideo: Aktu.cz

"Jezdíme k nim a oni k nám, ale většinou se to týká požárů dlouhodobých, například u požárů lesa, kdy je potřeba co nejvíce jednotek na dopravu vody," uvedl mluvčí krajských hasičů.

Probíhá vyšetřování

Vyšetřování nedělního ranního požáru policisté v neděli večer ukončili. Na místo se vrátili v pondělí ráno. Společně s nimi je v budově vyšetřovatel hasičů, uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS)Video: Aleš Pelikán, Právo

Hořet podle předběžných zjištění začalo v neděli ráno ve společenské místnosti, odkud se požár šířil dál do pokojů. Starostka v neděli uvedla, že v minulosti se několikrát klienti domova pokusili objekt zapálit. Policie případ vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Neutíkají. Stojí a neví si rady, popsal hasič záchranu klientů při požáru ve Vejprtech

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám