Hlavní obsah

Gynekolog je před soudem kvůli rakovině své pacientky

Novinky, Pavel Peňás
CHEB

Jednašedesátiletý ašský gynekolog Ivo Ducháč stál v pátek poprvé před chebským soudem kvůli obžalobě, podle níž kvůli tomu, že neprovedl dostupná vyšetření, včas nerozpoznal a podávanými léky ještě urychlil průběh rakoviny prsu své pacientky.

Foto: Martina Pospíšilová
Článek

Obžaloba z ublížení na zdraví z nedbalosti dává lékaři za vinu, že aniž by provedl odborná vyšetření nebo poslal pacientku na mamograf, předepisoval jí od roku 1997 hormonální substituční terapii.

Léky pak devětačtyřicetiletá Dagmar Lemáková brala celých pět let. V roce 2001 pak zjistila bulku v prsu. Zhoubný názor byl však už tak rozsáhlý, že lékaři museli prs amputovat. Lékař ale jakékoliv obvinění odmítá.

"Rakovině se prostě zabránit nedá," řekl u soudu.

Při předepisování léků přitom, podle své výpovědi, vycházel z vyšetření svých předchůdců. "Na mamografii nebo ultrazvuk posílám jen pacientky s rizikovou anamnézou, nebo které si na problémy stěžují. Poškozená mě ale nikdy o problémech neřekla," řekl Ducháč.

Zároveň opakovaně zpochybnil úspěšnost mamografického vyšetření, stejně jako průkazný vliv hormonální léčby na vývoj rakoviny.

Posudek: gynekolog porušil postup

"Opakovaně jsem ho žádala, aby mě na vyšetření poslal. Tvrdil ale, že ozařování mi může způsobit leukémii," uvedla před soudem poškozená Dagmar Lemáková, která je v důsledku své nemoci v invalidním důchodu a její stav se dál zhoršuje.

Podle znaleckého onkologického posudku však gynekolog porušil standardní postup. Hormonální léčba totiž až o 30 procent zvyšuje riziko rozvoje rakoviny. Proto je i na příbalových letácích k lékům doporučeno důkladné vyšetření pacientky.

Obhájce Petr Bayer posudek ale zpochybnil s tím, že postup gynekologa by měl posuzovat znalec v oboru gynekologie, nikoli onkologie. Soudce Karel Velek po výslechu lékaře i jeho pacientky odročil další jednání na leden příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám