Hlavní obsah

Granát ve Vyškově odpálil voják, který o munici přednášel a chtěl maketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Za výbuch, který ve Vyškově v polovině září zabil jednoho vojenského policistu, mohl možná sám voják. Z granátu se údajně snažil vyrobit maketu, napsal v pondělním vydání list Mf Dnes. Ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek informaci nepotvrdil, uvedl, že vyšetřování ještě neskončilo.

Vojenská policie uzavřela okolí výbuchu. Archivní videoVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Jak deník napsal, třiačtyřicetiletý nadporučík byl nadšenec do munice a nefunkčních maket měl mnoho.

„Přednášel o munici, zbraních a střelivu. Vždy studentům nosil na výuku makety granátů. Ukazoval jim, jak jsou konstruované. I v tomto případě se snažil zneškodnit granát a vyrobit z něj maketu pro svou výuku,” popsal listu zdroj obeznámený s vyšetřováním případu.

Podle informací deníku už je vyšetřovatelům vojenské policie jasné, že funkční granát neměl na ubytovně co dělat a voják nebyl pyrotechnik, aby jej mohl rozebírat. Naopak stále není jasné, odkud granát pocházel. „Ten prostor (sklep) nikdy nebyl určen pro skladování munice nebo výbušnin. V tomto je jasno stejně jako v tom, že granát nebyl v evidenci armády,” uvedl zdroj.

Nevypovídal

Jak už Pejšek uvedl dříve, vyšetřování příčiny exploze bude trvat týdny až měsíce. Stále není jasné, odkud výbušnina pocházela. Deník uvedl, že nebude jednoduché to zjistit, protože druhý důstojník, jehož výbuch zranil, odmítl vypovídat. Voják je po operaci oka a z nemocnice ho propustili.

Výbuch se ozval 19. září ráno v budově Jugo, která částečně slouží jako ubytovna, ale slouží i pro administrativu. Nastal ve veřejnosti nepřístupných sklepních prostorách, které využívala vojenská policie. Vyšetřování události už v den výbuchu převzala armáda, zabývá se jím vojenská policie za dozoru státního zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám