Hlavní obsah

Exprimátor Přerova dostal podmínku kvůli veřejným zakázkám

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Podmíněné tresty v rozmezí dvou až tří let padly ve čtvrtek u olomouckého soudu v korupční kauze přerovského exprimátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pěti kolegů z vedení města a magistrátu týkající se veřejných zakázek. Všem obžalovaným zároveň soud zakázal výkon funkce. Jeden dostal i peněžitý trest.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Lajtoch (vlevo), Josef Kulíšek (uprostřed) a Václav Zatloukal (vpravo) u Okresního soudu v Olomouci. Archivní snímek

Článek

Všichni byli odsouzeni za sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Čtyři obžalovaní si stejně jako státní zástupce ponechali lhůtu na odvolání, dva se odvolali na místě.

„Jsem nevinen. Po prostudování písemného zdůvodnění rozsudku se s největší pravděpodobností odvolám,“ reagoval na verdikt Okresního soudu v Olomouci bez dalších podrobností Lajtoch. Ostatní s výjimkou někdejšího Lajtochova náměstka Josefa Kulíška (ODS), který k soudu ve čtvrtek nedorazil, se vyjádřit odmítli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je jednoznačné, že se trestný čin stal. Z důkazů také jednoznačně vyplývá, že všichni obžalovaní jednali úmyslně. Kdyby tresty padly před třemi lety, kdy se případem začaly orgány činné v trestním řízení zabývat, asi by byly jiné. S ohledem na dobu, která uplynula, však nepodmíněné nyní nebyly na místě,“ uvedl předseda soudního senátu Petr Sušil.

Kromě Lajtocha a Kulíška stáli před soudem bývalí radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba.

Nejvyšší trest pro Zatloukala

Nejvyšší trest, a to tři roky s podmíněným odkladem na pět let a pětiletý zákaz výkonu funkce, dostal Zatloukal, který navíc musí zaplatit i 200 tisíc korun, neboť trestnou činností získal podle verdiktu majetkový prospěch.

Nezákonné jednání se týkalo zakázek na rekonstrukci zimního stadiónu a stavbu domova důchodců. Obě investice stály podstatně více, než město plánovalo.

Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o třicet miliónů na víc než 167 miliónů korun. Takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma, která zakázku vyhrála.

Státní zástupkyně rezignovala

Případ se k soudu dostal po třech letech. Atypický byl sporem žalobců, který jej provázel. Krajská státní zástupkyně Marie Kodytková třikrát trestní stíhání zastavila s odůvodněním, že „skutek, pro který bylo vedeno, není trestným činem a není ani důvod k jinému postupu“.

Nejvyšší státní zástupce však měl jiný názor. Vedení olomouckého krajského státního zastupitelství nakonec Kodytkové kauzu odebralo a přidělilo ji jinému žalobci.

Odůvodnilo to tím, že nebyla jistota, že bude žalobkyně respektovat závazný právní názor nejvyššího státního zástupce. Kodytková na protest proti odebrání spisu rezignovala na svou funkci státní zástupkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám