Hlavní obsah

Exploze plynu otřásla ostravským Mittalem, zranili se i stážisté z Indie

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Obrovská exploze otřásla ve středu koksárenskou baterií v areálu ostravského podniku Arcelor Mittal. Na místě bylo zraněno devět osob, z toho čtyři Indové, kteří zde byli na technologické návštěvě čerpat zkušenosti, čtyři Češi, kteří je doprovázeli a jeden zaměstnanec. Příčina havárie zatím není jasná.

Exploze plynu otřásla ostravským MittalemVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Došlo k explozi a následnému zahoření tzv. plynového hospodářství na koksárenské baterii. Na místě zasahovala záchranná služba, řada lidí byla popálených a otřesených. Nikdo při výbuchu nezemřel,“ uvedla mluvčí podniku Barbora Černá Dvořáková.

Podle prvotních informací záchranné služby jsou mezi zraněnými muži ve věku 47 až 60 let. „Utrpěli popáleniny II. a III. stupně na rukou, hlavě, krku a někteří i na dolních končetinách. Osm osob bylo přepraveno sanitkami, jedna vrtulníkem,“ řekl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Čtyři ze zraněných jsou Indové. “V době exploze totiž probíhala na koksárenské baterii technická návštěva,” řekla mluvčí firmy.

„Mohu potvrdit, že jsme přijali devět pacientů, jejichž zranění souvisí s událostí v koksovně,“ řekl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Čtyři pacienti jsou hospitalizováni na jednotce intenzivní péče, dalších pět je na standardním pokoji. „Všichni utrpěli popáleniny 2. s 3. stupně na 10 až 40 procentech povrchu těla, jeden utrpěl i přidružené poranění dolních končetin a musel být operován,“ dodal mluvčí nemocnice.

Z místa události nyní šlehá plamen, který dosahuje až několika desítek metrů. Podle mluvčí Arcelor Mittalu ale nejde o požár. „Jde o řízené spalování přebytkového plynu,“ vysvětlila Černá s tím, že koksárenská baterie musela být odstavena. „Jde o standardní proces, ke kterému dochází například i při plánovaných opravách koksárenských baterií,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám