Hlavní obsah

Expert: Kinský se musí soudit v Česku

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

František Oldřich Kinský, který se v Česku zatím bez velkých úspěchů domáhá navrácení miliardového majetku, zabaveného jeho rodině po válce na základě Benešových dekretů, chce ve svých sporech pokračovat v jiné zemi Evropské unie. Právní experti však tvrdí, že to není možné.

Článek

Podle Kinského advokáta Jaroslava Čapka prý čeští politici natolik zasahovali do projednávání kauz jeho klienta, že ten se u českých soudů nemůže nadít spravedlivého procesu. Čapek proto již několika soudům včetně soudu Nejvyššího navrhl, aby se obrátily na Evropský soudní dvůr v Lucemburku s tzv. předběžnou otázkou, zda je takovýto přesun Kinského sporů do druhého státu možný.

Soudce: Byla by to profesní blamáž

Podle vyjádření soudce Jana M. Passera, který absolvoval u lucemburského soudu dvě odborné stáže, to ale možné není. "V žádném případě Evropský soudní dvůr nemůže rozhodnout, že české soudy nebudou Kinského spory dělat a že je budou řešit v jiném členském státě. To je úplný nesmysl. A neumím si představit, že by nějaký český soud položil doktorem Čapkem požadovanou předběžnou otázku, protože by to byla profesní blamáž," řekl Passer Právu.

Jak Passer dále upřesnil, právní předpisy Evropských společenství v některých případech upravují pravomoci národních soudů, ale to se týká jen některých typů sporů přeshraničních, kdy je jeden subjekt z jednoho státu a druhý z jiného.

"A jen v případě, že u národního soudu vznikne pochybnost, jestli byla žaloba podána správně, tak ten soud položí Lucemburku předběžnou otázku týkající se místní příslušnosti sporu. Spory, které vede pan Kinský, se ale pod žádné tyto předpisy nevejdou," vysvětlil Právu soudce.

František Oldřich Kinský podal u českých soudů více než 150 žalob. V roce 2003 v pěti sporech uspěl a získal drobný majetek v několika malých obcích na Orlickoústecku, které se proti nepříznivému verdiktu ani neodvolaly. Od té doby ale zatím veškeré soudní pře prohrál, včetně sporu o palác Kinských na pražském Staroměstském náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám