Hlavní obsah

Exmanažeři MUS měli z firmy vyvést 150 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté podezírají šest bývalých manažerů z kauzy privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) z toho, že vyvedli ze společnosti 150 miliónů dolarů (v současnosti zhruba 3,04 miliardy korun) a použili je na nákup akcií této firmy. Oznámil to ve čtvrtek mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Šestici obvinili detektivové z trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté vězení.

Někdejší šéfové MUS trestní stíhání odmítají. Podle jejich mediální poradkyně Alexandry Rudyšarové jsou výsledkem společenského tlaku a jsou nezákonná. Manažeři proti nim podle ní podají stížnost. Rudyšarová ve středu uvedla, že se obvinění netýkají procesu privatizace. Jednání popisované v usnesení se podle ní odehrálo v době, kdy "jeho aktéři byli vlastníky společnosti MUS".

Protikorupční policie podle Ibeheje obvinila šestici na základě pokynu dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. "Některé osoby již toto usnesení převzaly," uvedl mluvčí.

MUS policie prověřuje už léta

Česká policie okolnosti privatizace MUS z konce 90. let prověřovala řadu let pro podezření ze spáchání trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání informací v obchodním styku.

Případ odložila naposledy v roce 2008. O rok později ale tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila kauzu otevřít a pokračovat v prověřování. Koncem loňského ledna se pak na základě informací ze Švýcarska prověřování rozšířilo i o podezření z přijímání úplatku a podplácení.

Někdejší privatizaci MUS již roky prověřují švýcarské orgány, a to kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace.

K trestnímu řízení ve Švýcarsku se Česko nestihlo kvůli průtahům připojit s náhradou škody. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) kvůli tomu podal kárné žaloby na čtyři žalobce v čele s bývalým šéfem Vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimilem Rampulou.

Manažeři  proti ministerstvu

Před nedávnem také podalo na šest bývalých manažerů MUS ministerstvo financí trestní oznámení. Podezřívalo je z několika trestných činů, mimo jiné z porušení povinností při správě cizího majetku. "Předložený materiál shrnuje dosud známé, ale i nové poznatky a zpracovává je komplexně a v jedné analýze," uvedl tehdy úřad. Ministerstvo v oznámení vyčíslilo i škodu, kterou po bývalých manažerech chce vymáhat. Jde o miliardy.

"Skutečnosti obsažené v trestním oznámení ministerstva financí, které bylo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci doručeno dne 22. května 2012, jsou i nadále prověřovány," sdělil ve čtvrtek Ibehej.

Reklama

Výběr článků

Načítám