Hlavní obsah

Europol: Drogy nebo zbraně z internetu nezmizí

Právo, Matěj Říha

Policii se sice podařilo uzavřít největší obchody v anonymní části internetu, kde bylo možné koupit drogy, zbraně, počítačové viry nebo padělané doklady, vznikly ale obchody nové. Podle náměstka ředitele Europolu Oldřicha Martinů, který se na rozbití sítě těchto webových marketů podílel, je boj s těmito prodejci nikdy nekončím úsilím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupce šéfa Europolu Oldřich Martinů

Článek

Všechny možné nelegální výrobky mohli uživatelé takzvaného darknetu ještě v roce 2017 sehnat na největších tržištích Alpha Bay a Hansa Market. V témže roce se podařilo policii oba obchody vypnout.

Jako první přišel na řadu Alpha Bay, kde tehdy viselo 400 tisíc inzerátů, ve kterých převažovala nabídka drog. Za dva roky existence tímto tržištěm protekly obchody v hodnotě jednoho bilionu amerických dolarů. Jeho provozovatel skončil ve vězení v Thajsku, kde krátce po zatčení spáchal sebevraždu.

V téže době měl mezinárodní tým detektivů políčeno i na Hansa Market. Ten dokonce policisté po uzavření Alpha Bay téměř celý měsíc ovládali, aniž by ho vypnuli. Cíl byl jasný. Získat informace o uživatelích.

„Jeden obchod skončil a všichni utíkali na ten druhý, díky tomu jsme zjistili velmi dobré informace o tom, kdo poskytuje ty služby a kdo je uživatel,“ řekl na konferenci Information Security Summit v Praze náměstek Europolu Martinů. Právo mělo možnost jeho projev na odborné konferenci sledovat.

Tento bývalý český policejní prezident ale varoval, že tím anonymní nelegální byznys na internetu neskončil. Naopak je jednou z největších výzev, se kterou se musí strážci zákona v příštích letech poprat.

Víc dětského porna

„Potom, co se nám podařilo zavřít ty velké markety, došlo k fragmentaci. Zaměřují se nově na konkrétní komodity, konkrétní oblasti a na konkrétní jazykové skupiny. Do budoucna odhadujeme, že si vytvoří kruh uzavřených skupin a budou používat zašifrované komunikační aplikace,“ vysvětlil Martinů.

V oblasti kybernetické kriminality policisty po celém světě čekají další výzvy. Největším nebezpečím patrně bude nárůst kyberútoků na počítače. „Odhadujeme, že kyberútoky budou čím dál víc páchány skrytou cestou a bude těžší je odhalit,“ podotkl Martinů.

V současnosti prý policejní experti často vidí, že za podobnými útoky vůbec nejsou profesionálové. Naopak jde o laiky, kteří si koupí škodlivý program a tím následně uživatelům zablokují počítač.

„Pak už je to jednoduché, zablokujete počítač a čekáte, jestli oběť zaplatí výkupné, nebo nezaplatí. A když se zablokuje třeba 300 nebo 400 lidí, tak už je celkem slušná pravděpodobnost úspěchu,“ řekl policejní expert Jarek Jakubček, který pracuje v Evropském centru pro boj proti kyberkriminalitě.

Dalším úkolem je pro policisty dětská pornografie, která se šíří i kvůli tomu, že se svět neustále propojuje přes internet a ten je stále dostupnější i v oblastech, kde dříve nebyl.

Chtěli výkupné v bitcoinech

„Problémy máme třeba s Filipínami, kde si doma vytvářejí materiál, za který dostanou zaplaceno. Přijde jim to velmi lukrativní a myslí si, že nedělají nic špatného,“ uvedl Martinů. Europol i policisté v dalších zemích kromě toho podle Martinů čelí také výzvě, která se týká stopování peněz, jež mohou sloužit třeba k financování terorismu. „Nesmí to být o plošném sledování všech transakcí,“ zdůraznil Martinů.

Samostatnou kapitolou současnosti i budoucnosti jsou podle zástupců Europolu finanční transakce, které se přelévají v podobě kryptoměn, jako je třeba nejznámější bitcoin.

V poslední době se podle Jakubčeka objevily případy únosů, kdy pachatelé chtěli za výkupné zaplatit bitcoiny. Jsou také platidlem, kterým se museli lidé vykoupit z vydírání například při velkých únicích dat s citlivými údaji, které pocházely z erotické seznamky.

Reklama

Výběr článků

Načítám