Hlavní obsah

Dva z obviněných v Rathově kauze opustili vazební věznici

Šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský obviněný v kauze poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) byl propuštěn z vazby. Informoval o tom státní zástupce Petr Jirát. Vazební věznici již podle zdroje ČTK opustil také předseda představenstva společnosti Puro-Klima Martin Jireš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Drážďanský opustil vazební věznici.

Článek

Vazebně stíhaní tak kromě politika zůstávají ještě tři jeho spoluobvinění. Ratha čeká další jednání o jeho žádosti o propuštění na svobodu v pátek.

Okresní soud Praha-východ na počátku září rozhodl, že u Drážďanského a Jireše již pominuly důvody, pro které zůstávali ve vazební věznici. Proti jeho verdiktu si podal stížnost státní zástupce. "Krajský soud v Praze ve věci rozhodl ve středu," řekla bez dalších podrobností jeho mluvčí Zuzana Steinerová. Jireš už obdržel informaci o tom, že Drážďanský z vazební věznice odešel.

Ve vazbě zůstávají ještě ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancovová, její partner bývalý poslanec Petr Kott a členka představenstva společnosti ML Compet Lucie Novanská. V jejich případě pravomocné rozhodnutí zatím nepadlo.

Žádost Ratha o propuštění na svobodu posuzoval okresní soud v druhé polovině srpna. Stanovil mu kauci 14 milionů korun, proti čemuž se ohradil politik i státní zástupce. Středočeský krajský soud následně žalobci vyhověl a možnost finanční záruky za propuštění politika nepřipustil. Případ vrátil prvoinstančnímu soudci k novému rozhodnutí.

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu stíhání rozšířili kvůli dalším údajným úplatkům.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí.

Reklama

Související články

Soud nedovolil propustit Ratha z vazby na kauci

Středočeský krajský soud v úterý nepřipustil možnost, aby byl obviněný poslanec David Rath propuštěn z vazby na jakoukoliv kauci. Právu to řekla mluvčí soudu...

Výběr článků

Načítám