Hlavní obsah

Dva odsouzení ruští vrazi s dovoláním u Nejvyššího soudu nepochodili

– Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání dvou mužů z Ruska potrestaných za vraždu čtyřiasedmdesátiletého seniora v Žabčicích na Brněnsku. Oba si mají odpykat trest 17,5 roku ve vězení, jeden však byl stíhán jako uprchlý. Nejvyšší soud rozhodl bez veřejného jednání, verdikt ve středu zpřístupnil na úřední desce.

Foto: Petr Marek, Právo

Magomed Moldijev Israilov u olomouckého vrchního soudu.

Článek

Vražda se stala v roce 2015. Podle pravomocného verdiktu se Magomed Moldijev Israilov a Sajdchusejn Naurbajev do rodinného domu seniora vloupali na základě tipu. Muže svázali, bili a nakonec udusili. S cennostmi z bytu odjeli do Rakouska.

Podle verdiktu existuje proti dvojici dostatek důkazů. Israilov ale vinu dlouhodobě popíral, což znovu zopakoval i v dovolání. S verdiktem nesouhlasil ani obhájce zastupující uprchlého Naurbajeva.

Cizincům, kteří na Brněnsku zavraždili seniora, soud potvrdil 17,5 roku

Krimi

Nejvyšší soud ale nenašel důvod k zásahu. „Logická obsahová návaznost skutkových zjištění soudů na provedené důkazy svědčí o tom, že ústavně zaručené základní právo obviněných na spravedlivé řízení nebylo porušeno,” stojí v rozhodnutí.

Israilov a Naurbajev podle rozsudku přijeli do obce autem s rakouskou poznávací značkou, do domu vnikli se zamaskovanými obličeji a vyzbrojeni krátkými střelnými zbraněmi. Seniora svázali a napadali, utrpěl mnohačetná zranění včetně zlomenin několika žeber.

Poté, co seniora udusili, založili v šatní skříni požár a s cennostmi odjeli do Vídně. Usvědčily je například stopy DNA, kamerové záznamy a výpovědi svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám