Hlavní obsah

Dva členy Zemanovy ochranky zadržela inspekce kvůli majetkové trestné činnosti

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zadržela na začátku týdne dva členy policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR. Jsou podezřelí z majetkové trestné činnosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pražský hrad

Článek

O případu ve středu informoval web Lidovky.cz. Podle něj inspektoři sledovali členy prezidentské ochranky delší dobu.

Expolicista dostal podmínku za milionovou krádež routerů

Krimi

„V pondělí 15. února byli Generální inspekcí bezpečnostních sborů přímo na pracovišti zadrženi dva příslušníci Policie ČR - Útvaru pro ochranu prezidenta ČR. Jsou podezřelí z majetkové trestné činnosti," řekl Lidovkám.cz bez dalších podrobností státní zástupce Ondřej Šťastný z Městského státního zastupitelství v Praze s tím, že v případu dosud není nikdo trestně stíhán.

Policisté se nechali uplácet od řidičů luxusních aut

Krimi

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová nechtěla případ komentovat.

Policejní Útvar pro ochranu prezidenta ČR zajišťuje bezpečnost hlavy státu. Ochranu poskytuje rovněž bývalým českým prezidentům po skončení jejich funkčního období a dalším chráněným osobám v jejich blízkosti.

Končící šéf Zemanovy ochranky podle policie neporušil předpisy

Domácí

Příslušníci útvaru se podílejí také na ochraně Pražského hradu.

Mezi zločiny spadající pod kategorii tzv. trestných činů proti majetku patří podle trestního zákoníku například krádež, zpronevěra a podvod. Patří sem rovněž trestné činy ohrožující nehmotné statky, pak je řeč například o porušení autorských práv nebo neoprávněném přístupu k počítačovému systému.

Reklama

Související články

Šéf Zemanovy ochranky končí

Na Hradě skončí ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Zdeněk Šiman. Na konci února odejde od policie. Prezident Miloš Zeman před několika dny uvedl, že by mohl...

Výběr článků

Načítám