Hlavní obsah

Drzý zloděj opět vykradl pokladničku sbírky na obnovu chaty Libušín

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestydatostí a nehoráznou drzostí vynikají pachatel nebo pachatelé, kteří již podruhé vykradli pokladničku určenou pro sbírku na vyhořelou chatu Libušín na Pustevnách v Beskydech. K ataku neznámého zloděje došlo naposledy v noci na úterý v chatě Maměnka, a to těsně předtím, než ji správci chaty z rožnovského skanzenu chtěli vybrat.

BEZ KOMENTÁŘE: Zloděj opět sebral peníze na opravu vyhořelého Libušína

 
Článek

„Případ šetří policie, která se zabývá i červencovým vykradením pokladničky,“ informovala mluvčí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Petra Valíčková.

Počínání zloděje odsoudil ředitel muzea Jindřich Ondruš. „V úterý ráno jsme pokladničku chtěli vybrat, což děláme v pravidelných cyklech. Byla kompletně pryč. Odhadujeme, že tam bylo přibližně 20 až 25 tisíc korun. Je to hyenismus, kterému nezabránilo ani to, že jsme posílili bezpečnostní opatření. Věříme, že dotyčný bude dopaden a náležitě potrestán,“ řekl Ondruš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Policie ČR

„Podle záběrů z kamery, která pokladničku střežila, zloděj kradl kolem jedné hodiny v noci. Jednalo se o dřevěnou kasičku, do níž veřejnost dávala peníze, které měly jít na opravu vyhořelé chaty Libušín,“ doplnila mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.

„Máme k dispozici záběry ze zmíněné kamery. Žádáme veřejnost o pomoc při pátrání po pachateli. Případní svědci se mohou přihlásit na lince 158,“ řekla Javorková.

Sbírka pokračuje

Kasička se stala terčem zájmu zloděje již v červenci. Podle Javorkové ji zloděj tehdy jen vypáčil a vzal pravděpodobně několik tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Neznámý zloděj vybral z pokladničky tisíce korun určených na obnovu Libušína.

Veřejná sbírka na obnovu Libušína pokračuje. Lidé mohou přispět do více než dvaceti pokladniček umístěných v regionu i na účet 107-6978880207/0100. Aktuální stav sbírkového konta je podle Valíčkové 7 105 280 korun. Dárci mohou posílat i SMS s textem DMS PUSTEVNY na číslo 87 777 v ceně 30 korun za jednu zprávu s tím, že 28,50 Kč jde na sbírkové konto. K obnově vyhořelé chaty lidé přispívají i koupí pamětní měděné medaile v internetovém obchodě na webu www.zlate-mince.cz.

Foto: HZS Zlínského kraje

Chata Libušín na Pustevnách přišla požáru o střechu

Chatu Libušín, která je národní kulturní památkou, zachvátil rozsáhlý požár v noci na pondělí 3. března. Oheň způsobil škodu asi 80 miliónů korun. Plameny zničily zejména pravou část Libušína, umělecky hodnotnou jídelnu. Podle hasičů požár způsobila chyba při dřívější rekonstrukci kamen s komínem.

Nyní je objekt chráněn před vlivy horského počasí ocelovou konstrukcí. Obnova by měla trvat asi tři roky. Rekonstrukce má věrně kopírovat podobu před požárem. Chata postavená podle návrhu slovenského architekta Dušana Jurkoviče byla otevřena v roce 1899, a je symbolem Pusteven. Bylo již vyhlášeno výběrové řízení na zadávací dokumentaci na projektové řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám