Hlavní obsah

Chatu Libušín žhář nepodpálil, za požár mohl špatně zkonstruovaný komín

– Zlín • Aktualizováno

Hasiči vyloučili úmyslné zapálení památkově chráněné chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Česká televize citovala znalecký posudek, podle něhož požár způsobil špatně zkonstruovaný systém komína. Škodu po požáru hasiči odhadli na 80 miliónů korun, obnova zničené památky by mohla být hotová do tří let.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Hasiči vyloučili úmyslné zapálení památkové chaty Libušín na Pustevnách (na snímku ze 4. března).

Článek

„Posudek, který mají k dispozici hasiči, známe, víme o něm, je součástí našich spisů. Nicméně vyšetřování požáru chaty Libušín zdaleka není u konce. Nemáme všechny vyžádané expertízy,“ uvedl mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Petr Jaroš. Vyšetřováním požáru Libušína se zabývá právě zlínská krajská kriminálka.

„Zdaleka tudíž ještě vůbec nemůžeme s jistotou vyloučit, že by například nedošlo v souvislosti s požárem k nějakému trestnému činu. Pracujeme s více vyšetřovacími verzemi,“ doplnil Jaroš.

Oheň zničil zejména pravou část Libušína, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu. Valašské muzeum v přírodě, které je vlastníkem chat, se rozhodlo zbytky stavby zachovat, aby pomohly připravit projektovou dokumentaci pro vědeckou rekonstrukci.

Foto: HZS Zlínského kraje

Vyšetřovatelé policie a hasičů pátrali po stopách ve spáleništi mezi zbořenými a ohořelými trámy, na pomoc vzali i speciálně vycvičené psy.

Na obnovu památky muzeum vyhlásilo veřejnou sbírku, počátkem června v ní bylo shromážděno 6,2 miliónu korun. Hlavní část obnovy objektu by měla pokrýt pojistka, peníze se sbírky se využijí pro další práce.

Národní kulturní památka patří do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt pojmenovaný po bájné kněžně Libuši byl otevřen v roce 1899.

Reklama

Výběr článků

Načítám