Hlavní obsah

Drsné napadení muže policistou v Praze je podle inspekce jen prohřešek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V drsném útoku policisty v Horních Počernicích v Praze, kde strážce zákona srazil na zem u dveří služebny muže a opakovaně ho bil, nevidí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nic trestného, na situaci například prý nepasuje ani pokus o ublížení na zdraví. To je důvod, proč se případem dále nezbývá a možné potrestání nechala na kázeňském řízení.

Drsný útok policisty na muže v Horních PočernicíchVideo: Twitter/@vodvaz_cz

 
Článek

„Byly vyhodnoceny kamerové záznamy a zajištěny podklady pro šetření. Jednalo se o osobu, která se dopouštěla protiprávního jednání, proto došlo k provedení služebního zákroku. Šetřením z naší strany nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu, proto dle věcné příslušnosti tuto událost řeší příslušný odbor vnitřní kontroly policie,“ sdělila Novinkám mluvčí GIBS Ivana Nguyenová s odkazem na to, že napadený zřejmě neutrpěl vážná zranění, která by si vyžádala léčení.

Inspekce obecně řeší podezření z trestných činů příslušníků policie, celní správy a vězeňské služby, kdy obviněným hrozí i vězení. Odbor vnitřní kontroly policie prověřuje kázeňské prohřešky ve vztahu k zákonu o policii, kdy je potrestáním například pokárání od vedení, snížení platu či vyhazov.

Drsný útok policisty na muže v Horních Počernicích

Případem z Horních Počernic se GIBS podle její mluvčí Ivany Nguyenové zabývala z vlastního zájmu, když se objevil na internetu záznam incidentu.

Na videu z minulého týdne, o kterém ve čtvrtek informovaly Novinky, je vidět muž u dveří policejní služebny, které najednou otevřel policista a ihned bez varování tvrdě udeřil muže rukama do hrudi. Napadený spadl na záda na zem, odkud ho policista opakovanými údery nenechal vstát. Nakonec na muže šlápl a několikrát ho udeřil.

Z videa je patrné, že jde zřejmě o provokaci, policista ale může proti občanům použít jen zákonné prostředky, v tomto případě ho nijak neohrožoval, stačilo mladíka jednoduše spoutat. Policistovi ale zjevně ujely nervy.

Násilí přihlížela policistka a dva její kolegové, kteří postupně vyšli ze služebny a při posledních policistových úderech mu pomáhali se spoutáním muže.

Mluvčí policie Violeta Siřišťová uvedla, že odbor vnitřní kontroly ještě nerozhodl. Mluvčí již dříve bez podrobností sdělila, že se řeší jen chování zmíněného policisty, ostatních jeho kolegů se řízení netýká.

Za policistu, který boxoval do lidí, musí stát zaplatit odškodné

Krimi

K případu se v pátek vyjádřil rovněž policejní prezident Martin Vondrášek, který na tiskové konferenci věnované dalším excesům strážců zákona z předešlých dní, uvedl, že policista v Horních Počernicích se nechal unést a udělal něco, co neměl.

„Je kázeňské řízení, kdy padne nějaký trest,“ dodal s tím, že je podle něj ale potřeba odvyprávět celý příběh.

Drsný útok policisty na muže v Horních Počernicích

Podle všeho tím narážel na svědectví, podle nichž byl napadeným šestkrát soudně trestaným recidivistou, který měl být agresivní a hrozil policistům usmrcením a opakovaně neposlechl jejich výzvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám