Hlavní obsah

Fotka působí šíleně, prošetří to inspekce, řekl k zakleknutí chlapce nešťastný Vondrášek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zákroku policistů v civilu na autistického chlapce na brífinku Andreje Babiše (ANO) nechce policejní prezident Martin Vondrášek vynášet ukvapené soudy. Řekl to v pátek na tiskovém brífinku. Současně prohlásil, že není šťastný, když policie nevypadá nezávisle. Fotografie zakleknutého chlapce podle něj „působí šíleně“. Omluvu ale nepřipojil.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Trio policistů zaklekává žáka osmé třídy na předvolebním mítinku Andreje Babiše v Borovanech.

Článek

„Nechci omlouvat jednání kolegů v jižních Čechách, nechci vynášet ani ukvapené soudy,“ řekl v pátek policejní prezident Vondrášek k incidentu na mítinku.

Jednání policistů nyní prošetří také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pokud bude spatřovat trestný čin, zahájí s nimi trestní řízení. V opačném případě se věc vrátí policii, která vyhodnotí případnou odpovědnost a s policisty může zahájit kázeňské řízení.

V Borovanech policisté bez uniformy zasáhli proti autistickému chlapci. Odvedli ho na služebnu a jeho matku podle serveru Respekt odmítli vzít s sebou. Ke zpacifikování chlapce potřebovala policie tři muže.

Rakušan přešel od pochopení společnosti k jasným požadavkům na policii

Domácí

„Mediální obraz policie utrpěl. Fotka zákroku ve veřejném prostoru působí šíleně. Nevím ale, jak dlouho zákrok trval,“ řekl k tomu Vondrášek.

Z výstupů nejsem šťastný 

Jeden z policistů má navíc na fotografiích kšiltovku, kterou Babiš rozdává na svých mítincích. „Policii musí být jedno, kdo je svolavatel a jaké názory projevuje,“ zdůraznil policejní prezident.

„A byť zákrokům policie předcházela protiprávní jednání, z medializovaných výstupů jsem nebyl šťastný,“ řekl.

„Policie nevypadá nezávisle a mě to trápí jako policejního prezidenta,“ doplnil.

Dva neuniformovaní policisté odvedli z Babišova mítinku ženu a naložili ji do civilního auta

Domácí

V pondělí bude mít Vondrášek jednání s krajskými a územními policejními řediteli, kde bude mimo jiné apelovat na to, aby na shromážděních převládala služba uniformované policie a antikonfliktních týmů a aby se rizikovějších shromáždění účastnil i úřad vnitřní kontroly policie.

Nejde o první incident na setkáních s voliči, která pořádá v regionech šéf hnutí ANO a bývalý premiér Babiš. Kritiku vzbudil i postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově. Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Martin Vondrášek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám