Hlavní obsah

Doucha z kauzy OKD se soudí o miliony odškodného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 se v pondělí po více než dvou letech vrátil ke kauze kontroverzní privatizace důlní společnosti OKD z roku 2004. Tentokrát však neřeší trestní odpovědnost aktérů případu, kterou už soudy definitivně odmítly, nýbrž žalobu na náhradu škody jednoho z původně obviněných mužů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rudolf Doucha na archivním snímku

Článek

Někdejší soudní znalec Rudolf Doucha (na snímku) totiž požaduje po státu odškodné za sedm let dlouhé nezákonné trestní stíhání ve výši takřka 6,82 milionu.

Od ministerstva spravedlnosti v červnu obdržel zhruba 224 tisíc korun, což ale považuje jen za zlomek nároků, které uplatnil. Podle žaloby, jejíž kopii má Právo k dispozici, chce nyní takřka čtyři miliony jako ušlý zisk za dobu, kdy kvůli obvinění nemohl pracovat jako soudní znalec.

Kauza privatizace OKD definitivně u konce, soud odmítl dovolání

Krimi

Další dva miliony pak žádá jako náhradu nemateriální újmy utrpěné v důsledku letitého trestního řízení. Zbylá částka do zmíněných téměř 6,82 milionu se pak skládá z náhrady za ztížené společenské uplatnění a z nákladů za advokáty.

Odrazilo se to na zdraví

„Měl jsem z té kauzy posttraumatickou depresivní poruchu, což nyní u soudu potvrdila jako svědkyně i ošetřující lékařka. Od letošního jara už se to lepší, nicméně je to dlouhodobá záležitost,“ řekl v pondělí Právu Doucha, proč požaduje peníze za ztížené společenské uplatnění.

„Za žalobou si nadále samozřejmě stojím, není to nic nadsazeného,“ doplnil včera Doucha. Ten byl v kauze privatizace OKD původně už v roce 2012 obviněn a posléze i obžalován z toho, že vypracoval hrubě zkreslený posudek na hodnotu menšinového podílu státu v OKD.

Znalec z kauzy OKD dostal od ministerstva odškodnění

Domácí

Tím pak podle státního zástupce výrazně ovlivnil ocenění důlního gigantu na mnohem nižší částku, jelikož do něj nezahrnul dceřiné firmy, různé další majetky a podhodnotil cenu 40 tisíc bytů vlastněných OKD.

Prodej akcií OKD schválila vláda Stanislava Grosse (ČSSD), státní podíl získala v roce 2004 skupina Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Podle státního zastupitelství však byla tehdejší cena podílu nejméně 9,8 miliardy korun, a státu tak vznikla škoda zhruba 5,73 miliardy.

Společně s Douchou usedli na lavici obžalovaných také dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta s Janem Škurkem, kteří si od Douchy vypracování znaleckého posudku vyžádali.

Audit v OKD ukázal podezřelé smlouvy za stovky milionů

Ekonomika

Předloni v dubnu ale pražský městský soud pravomocně rozhodl o nevině všech tří mužů a letos v únoru tento rozsudek potvrdil i Nejvyšší soud, který odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Verdiktu už se ale Kuta nedočkal, v průběhu dovolacího řízení totiž 4. prosince 2019 zemřel.

S Douchovými nároky však nesouhlasí právní zástupce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jakub Macoun, který zastupuje žalované ministerstvo spravedlnosti.

„Zatím je situace taková, že stát zbytek žalobcova nároku neuznává,“ uvedl v pondělí Macoun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám