Hlavní obsah

Znalec z kauzy OKD dostal od ministerstva odškodnění

Jeden z původně obžalovaných aktérů kauzy kolem kontroverzní privatizace důlní společnosti OKD, soudní znalec Rudolf Doucha (71), se dočkal alespoň částečné satisfakce za roky, kdy byl v případu obviněn, než ho předloni osvobodily až soudy. Ministerstvo spravedlnosti mu vyplatí za nezákonné trestní stíhání odškodnění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rudolf Doucha na archivním snímku.

Článek

„V pátek 25. června mi přišlo z ministerstva spravedlnosti rozhodnutí, že mi přiznává za celou tu kauzu odškodnění 224 tisíc korun a nějaké drobné,“ řekl v pondělí Právu Doucha.

Tato částka je však jen zlomkem toho, co tento někdejší soudní znalec v oboru ekonomie po státu požaduje.

„K Obvodnímu soudu pro Prahu 2 už jsem dříve podal žalobu na zhruba šest milionů korun. Za psychickou újmu mi vypočítal soudní znalec na základě tabulek od státu zhruba 900 tisíc, za ušly zisk za těch šest až sedm let stíhání žádám cca 3,5 milionu korun a pak také okolo milionu korun za náklady na advokáty,“ upřesnil Doucha.

Zemřeli svědci a obžaloba měla nedostatky. Miliardová kauza OKD zůstává bez trestu

Krimi

Doplnil, že si nemyslí, že by šlo o přehnanou částku za letité peripetie, které v případu zažil.

Kromě něj byli v kauze původně obžalovaní i bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta (51) a Jan Škurek (49). Předloňské rozhodnutí pražských soudů o jejich nevině letos v únoru definitivně potvrdil i Nejvyšší soud, který odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Tohoto verdiktu už se ale Kuta nedočkal, v průběhu dovolacího řízení totiž 4. prosince 2019 zemřel.

Kauza privatizace OKD definitivně u konce, soud odmítl dovolání

Krimi

Obžaloba tvrdila, že znalec Doucha, jenž vypracoval expertizu k ceně šestačtyřicetiprocentního státního podílu v OKD, vytvořil hrubě zkreslený posudek. Tím pak výrazně ovlivnil ocenění důlního gigantu na mnohem nižší částku, jelikož do něj nezahrnul dceřiné firmy, různé další majetky a podhodnotil cenu 40 tisíc bytů vlastněných OKD.

Prodej akcií OKD schválila vláda Stanislava Grosse (ČSSD), státní podíl získala v roce 2004 skupina Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Podle státního zastupitelství však byla tehdejší cena podílu nejméně 9,8 miliardy korun, a státu tak vznikla škoda cca 5,73 miliardy. Vláda rozhodovala i na základě Douchova posudku, jehož vypracování zadali Kuta se Škurkem. Všichni obžalovaní vinu popírali.

Znalci cupovali posudek v kauze OKD, stát měl přijít o šest miliard

Stalo se

Karbon Invest prodal OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené finančníkem Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun. Ministrem financí byl v inkriminované době pozdější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl kvůli prodeji OKD terčem kritiky. V trestní kauze vystupoval jako svědek. Výtky odmítl, vláda podle něj podíl prodala za nejvyšší nabízenou cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám