Hlavní obsah

Dítě ochrnulo. Nemocnice bude platit

Právo, Patrik Biskup

Soukromá Nemocnice u sv. Jiří v Plzni zaplatí odškodné rodičům desetileté Denisky, která kvůli pochybení tamních lékařů skončila na invalidním vozíku. Obě strany se na tom dohodly poté, co plzeňský okresní soud loni v březnu rozhodl, že odpovědnost za poškození zdraví dítěte nese právě nemocnice.

Foto: Mapy.cz

Soukromá Nemocnice u sv. Jiří v Plzni

Článek

Ta se sice proti verdiktu odvolala, ale krajský soud nyní odvolací řízení zastavil. „V mezidobí došlo k dohodě o narovnání, jehož součástí je i finanční kompenzace,“ potvrdila Právu soudkyně Nataša Loužilová.

O obsahu dohody ale hovořit nechtěla. „To je čistě věcí účastníků řízení,“ dodala Loužilová.

Podle loňského rozsudku lékaři v nemocnici u dívenky včas nerozpoznali život ohrožující stav a její převoz do specializovaného pracoviště plzeňské fakultní nemocnice nařídili pozdě, a navíc nevyhovující sanitkou.

Zvracela krev a oči obracela v sloup. Postupně přestávala reagovat, až upadla do bezvědomí. Držela jsem ji v náručí. Saniťák bouchal na dveře ordinace, ale bez odezvy
zdravotní sestra Olga F.

Soud dospěl k závěru, že nárok rodičů na odškodnění je oprávněný, s tím, že o jeho výši bude rozhodovat později v samostatném řízení. Rodiče požadovali přes deset milionů korun.

Jakou částku jim nakonec nemocnice vyplatí, nechtěla ani jedna ze stran komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ reagovala na dotaz Práva jednatelka nemocnice Daniela Pousková.

Po ošetření v plzeňské nemocnici je z dítěte nemohoucí ležák

Domácí

Sdílnější nebyla ani matka dívenky. „Je to za námi a už bych se k tomu nerada vracela. Jen chci říct, že žádné peníze dítěti zdraví nevrátí,“ dodala žena.

Denisku přijali v Nemocnici u sv. Jiří 12. listopadu 2015 s bolestí břicha. I přes přetrvávající obtíže ji lékaři patřičným způsobem nevyšetřili a nepátrali po příčinách potíží. Až za několik hodin, kdy se stav holčičky rapidně zhoršil, ji nechali převézt do plzeňské fakultní nemocnice.

To už ale bylo pozdě, dívka následkem zauzlovaných střev začala kolabovat, až jí nakonec přestalo bít srdce. Okamžitým zásahem lékařů se sice podařilo dítě oživit, ale kolaps organismu způsobil celkové ochrnutí.

Lékařka údajně nepoznala nádor, pacient zemřel. Zůstala bez trestu

Krimi

„Zvracela krev a oči obracela v sloup. Postupně přestávala reagovat, až upadla do bezvědomí. Držela jsem ji v náručí. Saniťák bouchal na dveře ordinace, ale bez odezvy. Otevřeli, teprve až když jsem do nich začala kopat,“ vzpomínala zdravotní sestra Olga F. na příjezd na chirurgickou ambulanci.

Mizivá šance na uzdravení

Z rozsudku, který má Právo k dispozici, vyplývá, že Nemocnice u sv. Jiří nejenže situaci podcenila a pacientce nezajistila náležité vyšetření, ale za závažné pochybení soud považuje i její transport do fakultní nemocnice obyčejnou převozovou sanitkou bez patřičného vybavení pro případ ohrožení na životě.

„Těsně před převozem byla dívka ve stavu, kdy z příznaků bylo zřejmé, že se může jednat o náhlou břišní příhodu nebo jiné závažné onemocnění vyžadující péči chirurga. Nemocnice v takový okamžik měla a mohla preventivně předpokládat další zhoršení stavu, kdy bude nutné během přepravy pacientovi poskytnout velmi intenzivní péči. Přesto zajistila převoz jen spoře vybavenou sanitkou bez lékaře, a to jen za účasti sestry, která pacientku celou dobu držela v náruči,“ konstatoval soud, který takový postup označil za porušení zákonné povinnosti.

Chebská nemocnice v péči podle vyšetřování nepochybila

Domácí

Nemocnice se bránila tím, že dívku v průběhu hospitalizace monitorovala a při zhoršení jejího stavu adekvátně reagovala vyšetřením na chirurgii.

„Vzhledem ke stabilizovanému stavu dívky byl zajištěn její převoz sanitním vozem se zdravotní sestrou, když nebylo možné předpokládat akutní zhoršení zdravotního stavu,“ argumentovala nemocnice proti žalobě.

Šance na uzdravení Denisky je mizivá. „Je ležící bez schopnosti samostatného pohybu. Musí být krmena žaludeční sondou. Dokáže se lehce usmát, zvládne několik slabik a reaguje jen na členy rodiny. Bez plicní ventilace dokáže sama dýchat několik minut,“ popsala matka její stav v srpnu 2018 po podání žaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám