Hlavní obsah

Detektivové zadrželi pětici nebezpečných recidivistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie zadržela ve čtvrtek dalších pět podezřelých z loupežných přepadení a vloupávání do firem. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) je viní z nejméně čtyřiatřiceti skutků, mimo jiné z vloupání a loupežných předaní. Při těch měli způsobit předběžně škodu ve výši nejméně 22 miliónů korun.

Článek

Policisté podle mluvčí ÚOOZ Blanky Kosinové monitorovali činnost skupiny více jak rok. Z celkem osmi podezřelých zadrželi tři letos v lednu přímo při přepadení ředitele jedné jihočeské firmy. Trojice je od začátku roku ve vazbě, jejich dalším osudem se zabývá českobudějovický soud.

Vyloupené trezory házeli do rybníka

Zbylých pět zadržených pochází podle mluvčí z Loun, Prahy, Českých Budějovic, Roudnice nad Labem a Litoměřic, policie je zadržela na několika místech. Při domovních prohlídkách u nich byly nalezeny střelné zbraně, větší množství nábojů, chladné zbraně a další věci.

Trestné činnosti se podle Kosinové dopouštěli po celých Čechách, převážně v Jihočeském kraji a severních Čechách, a to minimálně od roku 2003. K vloupáním si vybírali firmy, kde byly mimo jiné trezory. Buď je otevřeli na místě, nebo si je odnesli s sebou a po jejich otevření se jich zbavovali většinou tak, že je hodili do řeky nebo rybníka.

Hrozí jim až výjimečné tresty

Do akcí chodili ozbrojeni a podle svědků by se nezdráhali zbraně v krizové situaci použít. V jednom případě přepadli sběratele starožitných věcí a odcizili mu unikátní vzácnou knihu měděných rytin. Podle soudních znalců je hodnota knihy historicky nevyčíslitelná a pravděpodobně již není na území České republiky.

Většina ze zadržených jsou podle Kosinové nebezpeční recidivisté, v minulosti již byli trestně stíháni pro majetkovou a násilnou trestnou činnost. Ve vězení se také většina z nich poznala. Soudce na všech pět v sobotu uvalil vazbu. V případě uznání viny jim hrozí až 15 let vězení. Čtyřem hrozí až trest výjimečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám