Hlavní obsah

Desítky milionů, 11 obviněných. Policie vyšetřuje úniky daní kolem pracovních agentur

Hradec Králové

Policie v Královéhradeckém kraji obvinila čtyři lidi a sedm firem z krácení daní, podle kriminalistů s pomocí upravených údajů „optimalizovali daňovou zátěž“ u pěti pracovních agentur. Obviněným hrozí až desetileté vězení.

Foto: Policie ČR

Policejní spis k případu jedenácti obviněných z krácení daní.

Článek

Vyšetřovatelé obvinili z zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby čtyři lidi ve věku 38, 42, 49 a 50 let a sedm firem. O případu ve středu informovala mluvčí policie Iva Kormošová.

Daňová kobra zachránila už 13 miliard

Ekonomika

„Všem osobám se klade za vinu, že společně optimalizovaly daňovou zátěž u pěti společností, které působily na trhu jako pracovní agentury. Do účetnictví zahrnuly nepravdivé doklady, které následně zařadily i do daňových přiznání,“ zmínila mluvčí.

Policie obvinila v souvislosti s daňovým zátahem 23 lidí

Krimi

Firmám na základě upravených daňových přiznání byla v letech 2018 až 2020 vyměřena nižší daň. Podle vyšetřovatelů způsobili Česku škodu za bezmála 44 milionů korun, přičemž policisté při vyšetřování zajistili u obviněných osob hotovost, majetek a peníze na různých účtech v celkové výši 43 milionů korun.

Policie chce obžalovat deset lidí z krácení DPH u tabáku. Škoda 265 milionů

Krimi

„Až drzostí vůči státu v tomto případu je, že jedna z obviněných firem, která vypočítávala daně ostatním obviněným firmám, za tuto službu vystavovala faktury a jako svůj podíl si účtovala 30 procent z ,ušetřené‘ daně z přidané hodnoty,“ dodala Kormošová.

Na případ původně přišli celníci a finanční úřad, kriminalistům se dostal na stůl loni v červnu. Samotné trestní řízení dozorovalo Městské státní zastupitelství v Praze.

Foto: Celní správa ČR

Peníze zajištěné v případu krácení daní

„K objasnění případu napomohla úzká spolupráce mezi celní a finanční správou. Šetřením bylo zjištěno, že podezřelé osoby poskytovaly pracovní sílu a za účelem snížení vzniklé vysoké daňové povinnosti zahrnovaly do účetnictví upravené daňové doklady,“ sdělila mluvčí královéhradeckého finančního úřadu Romana Barešová.

Foto: Celní správa ČR

Na případu pracovali nejdřív celníci s finančním úřadem

Celníci provedli několik domovních prohlídek v Praze a Hradci Králové. „Byly zajištěny listinné důkazy, výpočetní technika a mobilní telefony,“ uvedla k případu mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Jitka Fajstavrová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám