Hlavní obsah

Desítky migrantů mířily z Asie přes ČR do Německa: Policie obvinila 12 lidí z převaděčství

Novinky, kub
Aktualizováno

Čeští kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili dvanáct lidí ze zemí bývalého Sovětského svazu z převaděčství. Skupina údajně více než rok organizovala převozy nelegálních migrantů z jihovýchodní Asie. Obviněným hrozí v případě soudu až desetileté tresty vězení.

Policie obvinila dvanáct lidí z převaděčstvíVideo: Policie ČR

 
Článek

„Organizovaná skupina čítající nejméně 35 osob působila podle našich závěrů na území šesti států (SRN, České republiky, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Maďarska),“ sdělil v pátek v tiskové zprávě mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté v případu zatýkali podezřelé v pondělí na území ČR, Slovenska, Polska a Ukrajiny. Při dvaceti domovních prohlídkách policie zajistila zhruba jeden milion korun v hotovosti, střelné zbraně, části padělaných dokladů a několik aut.

Podle Ibeheje skupina zajišťovala převoz nelegálních migrantů z jihovýchodní Asie (Vietnam, Bangladéš a Srí Lanka). Lidé putovali více než rok z Ukrajiny do České republiky a dále pak do Německa.

„Za dobu dokumentování případu bylo zjištěno 16 případů, při kterých došlo k převozům či pokusům o převoz 100 nelegálních migrantů. Za každého z nich měla být inkasována částka vyšší než 2500 USD (přes 56 tisíc Kč). V rámci prověřování bylo zjištěno, že migranti měli platit za cestu ze svých domovských států do zemí západní Evropy (zejména Německa, Francie a Velké Británie) částku až 22 000 USD (téměř půl milionu Kč),“ dodal Ibehej.

Cesta migrantů vypadala podle závěrů policie následovně: nejdřív letěli do Ruska nebo na Ukrajinu, kde jim obvinění zajistili bydlení a stravu a přesunuli je k vnější hranici Schengenu. „Odtud se migranti vydali na pěší přechod hranice z Ukrajiny na území Polska, Slovenska či Maďarska, a to za pomoci převaděčů, často vybavených maskováním a dalšími technickými prostředky,“ doplnil Ibehej.

Dál migranty přepravovali auty přes tranzitní země jako Slovensko, Polsko nebo Maďarsko do Prahy. „Zde jim byl dopřán odpočinek a sociální zázemí, než byli dále přepraveni do SRN,“ dodal mluvčí NCOZ s tím, že detektivové vyšetřují v souvislosti s případem také falšování dokladů.

Obviněným hrozí v případě soudního projednání až desetileté tresty vězení, sedm z nich poslal soud do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám