Hlavní obsah

Deník měl být beletrie ze zdravotnického prostředí, hájil se u soudu exředitel Homolky

Právo, ČTK, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Za velkého mediálního zájmu začalo v pondělí u pražského městského soudu líčení s bývalým ředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým a dalšími šesti obžalovanými. Státní zástupce viní Dbalého ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Dbalý ve své výpovědi uvedl, že deník, který si psal a slouží jako důkaz, měl být scénář či beletrie ze zdravotnického prostředí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u soudu

Článek

Dbalý nejdřív obsáhle popsal svůj životopis a historii a poté začal hovořit o obžalobě.

„Státní zástupce v obžalobě nehorázně a bezostyšně lže. Obžalovaný může ve svých výpovědích lhát, ale státní zástupce by to podle mého dělat neměl. Ostatní obžalovaní s tím nemají nic společného a jsou tu jen proto, že jsou zmíněni v mém psychedelickém textu,“ řekl na úvod Dbalý s tím, že obžaloba nemá jiný důkazní materiál než jeho text.

Textem obžalovaný myslel svůj deník, který pokrýval období let 2006 až 2011 a kde si dělal poznámky o vlastním životě plném úplatků a zmanipulovaných tendrů. Deník Právo z něj v minulosti několikrát citoval. [celá zpráva]

Policista se mě různými nabídkami snažil natlačit do pozice spolupracujícího obviněného.
Vladimír Dbalý

„Obžaloba uvěřila v autentičnost mého textu, aniž by ji nějak ověřila. Můj text je považován za důvěryhodný jen proto, že existuje, že je zanesen do spisu a prohlášen za hlavní důkaz,“ zdůraznil obžalovaný Dbalý. 

Podle jeho slov měl být text v deníku scénář a měnil ho po dohodě s vydavatelem. „Měla to být jakási beletrie ze zdravotnického prostředí a nikdy neměl být vydán v té podobě, jak mi byl zabaven. Při psaní toho textu jsem byl v těžkém psychickém stavu a nepopírám, že jsem v té době také užíval kokain,“ řekl bývalý ředitel.

„Ani ve snu by mě nenapadlo, že by tento text mohl být použit jako důkaz a jako odraz reality. Byl to velký omyl a naivita. Měl jsem v plánu napsat knihu v nevážném stylu. Rozhodl jsem se fakta ze svého soukromého i pracovního života obohatit fikcí a posléze anonymizovat a zasadit děj třeba do jiné nemocnice,” prohlásil.

Chtěli po něm spolupráci

„Pomohl jsem v životě stovkám a tisícům lidí, operoval jsem 4500 lidí a řadě z nich jsem zachránil zdraví nebo život. Dnes jsem nezaměstnaný, nemám kde bydlet, starám se o nemocného tatínka a nebýt mé sestry, nemám žádné prostředky,“ postěžoval si obžalovaný.

Podle něj je obžaloba sci-fi román. „Jak může státní zástupce psát, že se v konkrétní den sešli nějací lidé? On u toho byl? Není všudybýlek ani všeználek,“ přisadil si Dbalý.

Obžalovaný se dále ve své výpovědi zmínil i to, že z něj policisté chtěli mít spolupracujícího obviněného.

„Prohlídka trvala 56 hodin a neměl jsem možnost spánku. Spánková deprivace je přitom označována jako nepřípustný nátlak. Policista se mě různými nabídkami snažil natlačit do pozice spolupracujícího obviněného. Řekli mi, že přistoupím-li na ten status, tak na mě nebude uvalena vazba, bude mi změněna identita a můžu počítat se schovívavostí soudu. Pokud potvrdím hlavní roli pana Rittiga a pana Šnajdra při řízení finančních machinací a toků v nemocnici Na Homolce a potvrdím pravost svého textu. Na rozmyšlení jsem měl pět minut a teprve pak jsem měl možnost styku s právníky. Nabídku jsem odmítl a na policistku jsem podal trestní oznámení,“ popsal Dbalý.

Desítky miliónů

Podle státního zástupce Zdeňka Matuly je obžaloba postavena na silných přímých důkazech. „Tuto kauzu považuji za závažnou i proto, že korupce ve zdravotnictví je velkým společenským problémem," řekl novinářům Matula.

Tendr na digitalizaci 75 miliónů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Kromě Dbalého a náměstka Michala Toběrného v této části kauzy figuruje tehdejší úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek a předseda představenstva společnosti HOLTE MEDICAL Petr Kutil.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud s bývalým ředitelem nemocnice Na Homolce

Tato čtveřice podle obžaloby vymyslela plán, že zakázku získá nastrčená firma, kterou budou ovládat, a zakázku provede subdodavatel za výrazně nižší cenu než z tendru.

Dalším obviněným je Kutilův známý Tomáš Kadlec, který se podle obžaloby stal jediným jednatelem nastrčené firmy DISOL. Dbalý s Toběrným byli členy výběrové komise a při otevírání obálek s nabídkami zjistili, že nastrčená firma má soupeře s ekonomicky výhodnější nabídkou.

Obžalovaní se proto podle obžaloby rozhodli, že lepší nabídku z tendru vyřadí pro údajné nesplnění zadávacích podmínek. Jejich plán vyšel a podle obžaloby tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 miliónů korun.

Dalším obžalovaným je Josef Veselý, který byl jednatelem společnosti DRUPPI, přes kterou se „čistily" peníze z veřejné zakázky. Celkem na zakázce obvinění podle obžaloby vydělali přes 53 miliónů korun. Dbalému připadlo 25 miliónů a zbytek si rozdělili Toběrný, Kutil a Kocourek.

Nákup gama nože

Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009. Dbalý a Toběrný podle obžaloby nejprve vedli jednání s ministerstvem zdravotnictví, aby jejich nemocnice získala dotaci, a poté zakázku přidělili firmě, se kterou se na podmínkách dopředu domluvili. Její jednatel Jozef Kalavský je posledním obviněným v kauze. Zdravotnický přístroj měl vyjít na téměř 140 miliónů korun a lékaři měli získat úplatek ve výši čtyř procent z celé zakázky.

Úplatek 5,6 miliónu korun si Dbalý od Kalavského převzal před Vánocemi 2009 v pražském hotelu Mövenpick. O peníze se pak podle obžaloby rozdělil s Toběrným. Poté, co Homolka gama nůž koupila, tvrdili někteří odborníci, že za něj nemocnice zaplatila o třetinu více, než je běžné v zahraničí.

Případ vyšetřovala protikorupční policie, která proti obviněným zasáhla v červnu 2014. Dbalý s Toběrným jsou viněni z manipulací se zakázkami, praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a přijímání úplatku. Oběma hrozí až 12 let vězení. Ostatním pěti obžalovaným hrozí za popsanou trestnou činnost až osm let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám