Hlavní obsah

Neuvěřitelný deník exředitele Dbalého: Cesta k závislosti na kokainu

Právo, Jakub Troníček

Divoká kokainová jízda z roku 2011, kterou si do svého deníku zaznamenával někdejší ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý, mohla začít jako určitá forma úplatku. Vůbec poprvé měl totiž Dbalému drogu darovat v prosinci 2010 podnikatel, který posléze na Homolku začal dodávat specializované vybavení.

Foto: Právo

Bývalý generální ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý na snímku z roku 2011

Článek

„Žádný kokain jsem mu nedával, nevím, proč si to zapisoval,“ řekl Právu podnikatel. Sám Dbalý, který je už od loňského jara ve vazbě kvůli obvinění z korupce, svůj deník už dříve označil za směs reality a fikce, která měla sloužit jako předloha pro chystanou knihu.

Jenže policisté jsou přesvědčeni o tom, že deník realitu odráží naopak naprosto přesně, a právě proto s ním ve spisu operují.

„Přináší pro mě zajímavou obchodní nabídku a poprvé v životě od něj dostávám (dárek k Vánocům) 2 g kvalitního kokainu,“ napsal si o svém prvním setkání s touto drogou Dbalý s poznámkou, že „opatrně vyzkouší“.

To se mělo stát o pár dní později a Dbalý si novou zkušenost označil jako „celkem příjemnou“ s tím, že díky kokainu mluvil jistěji před posluchači. Jenže už v následujících týdnech a měsících mu měl podnikatel nosit kokain stále častěji a ve větším množství, což Dbalého dovedlo až k depresím a těžko zvladatelným emocím.

Za drogy už mu měl přitom platit desetitisíce korun a tématem jejich častých schůzek měly být kromě „sněhu“ také zakázky pro Homolku. „Potvrzuje definitivnost domluvy a přiváží mi velkou rychlostí z Plzně 10 gramů – musím s tím skončit,“ napsal si pak Dbalý do deníku 10. května.

Chtěl do politiky

Mezi lednem a koncem května 2011 se oba měli potkat celkem dvanáctkrát a Dbalý měl od podnikatele převzít dohromady zhruba 80 gramů kokainu, což ho podle všeho stálo přes sto tisíc korun, také deprese a neblahé projevy závislosti.

„Celé dopoledne intermitentně (přerušovaně – pozn. red.) sníh – začínám být v pěkném průseru a odnesu to dříve či později,“ poznamenal si Dbalý např. už poslední lednový den téhož roku.

A během jara si pak šéf Homolky začal podle všeho uvědomovat, že mu kokain čím dál více zasahuje do běhu soukromého i pracovního života. „Ruším jak media trénink, tak recepci na švédském velvyslanectví. Tak mě to už všechno sere, že tyto rušící tendence mám stále častěji,“ napsal si 22. března.

Dbalý přitom ve stejné době myslel už i na svůj konec v čele elitní nemocnice, který nakonec přišel zhruba o rok později, a o svém dalším působení měl jednat mimo jiné s šéfem dvorní advokátní kanceláře Šachta & Partners Drahomírem Šachtou.

„Probíráme obecné věci, potenciální exit, politika, výběrové řízení na právníky atp.,“ poznamenal si k tomu Dbalý.

Po svém odvolání z pozice ředitele zkraje roku 2012 ze strany tehdejšího ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se Dbalý voleb účastnil. Neúspěšně tehdy bojoval o místo v Senátu za stranu NS-LEV-21 někdejšího premiéra za ČSSD Jiřího Paroubka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám