Hlavní obsah

Neskutečné detaily deníku exředitele: Homolku řídil spíš Rittig

Právo, Jakub Troníček
Praha

Klíčová ekonomická rozhodnutí elitní pražské Nemocnice Na Homolce se v éře bývalého ředitele Vladimíra Dbalého zřejmě nepřijímala ani tak v jeho kanceláři jako spíše v sídle kontroverzního lobbisty Ivo Rittiga nebo jeho právníků.

Foto: Novinky

Ivo Rittig

Článek

Sám Dbalý, který je nyní ve vazbě kvůli obvinění z korupce, totiž vlivného kmotra a jeho lidi označoval pravidelně jako centrálu, do které si chodil kromě úplatků také pro úkoly, pro podporu a pro informace. Vyplývá to z Dbalého deníku z let 2006 až 2011, jehož plné znění obsažené v policejním spise má Právo k dispozici.

O vlivu Rittiga na chod Homolky se spekuluje již několik let, teprve kompletní Dbalého deník ale odhaluje celé zákulisí a skutečné vazby a především hierarchii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Holte se břitvou

„Přecházím do centrály, kde cca 30 minut s Ivo Rittigem. Témata: právníci a výběrové řízení, stav Ústřední vojenské nemocnice, lékárny a hlavně moje postavení – měl bych mít klid,“ napsal třeba Dbalý 10. prosince 2010.

Tedy v době, kdy se veřejně propírala lukrativní zakázka na právní služby, kterou vyhráli Rittigovi dvorní advokáti z kanceláře Šachta & Partners (dnes MSB Legal) a která je dodnes předmětem policejního šetření. Právě toto výběrové řízení řešil Dbalý s Rittigem podle svých zápisků opakovaně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dbalý čeká na verdikt soudu o vazbě.

S Rittigem nebo s jeho lidmi se přitom ředitel nemocnice podle svého deníku stýkal zejména v druhé polovině svého působení takřka neustále a z podrobných záznamů o absolvovaných jednáních nebo telefonátech je evidentní, že šéfem byl celou dobu právě Rittig.

Byl to podle Dbalého on, kdo měl určovat výherce některých lukrativních tendrů, kdo měl rozdávat pokyny, určovat strategii, shánět politickou podporu nebo hasit rodící se průšvihy a ovlivňovat přes svoje kontakty policejní vyšetřování.

Z pečlivých poznámek Dbalého např. vyplývá, že Rittig měl opakovaně a dlouhodobě Dbalého instruovat, jak nastavit systém dceřiných firem Homolky, přes které se podle pozdějšího ministerského auditu nemocnice ve velkém tunelovala.

K jejich pojmenování jako Holte a Holte Medical si přitom Dbalý poznamenal heslo „Holte se břitvou“. Sám Rittig dlouhodobě jakýkoliv vliv na Homolku odmítá a Dbalého deník na svém účtu na sociální síti Twitter označil za „slátaninu, které může věřit jenom cvok“.

„Taky jsme spolu byli s Dbalým na Marsu, to bylo zajímavý,“ napsal Rittig na internet v reakci na informace sobotního Práva, podle kterých šéf nemocnice bral pravidelně od Rittigovy skupiny úplatky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nemocnice Na Homolce

Vztah podřízenosti Dbalého vůči Rittigovi každopádně vyplývá např. i z jeho zápisu z posledního březnového dne roku 2010, kdy se množily informace o rozjíždějícím se policejním vyšetřování kolem Homolky a kdy Dbalý značně znervózněl a sháněl podporu a informace na všech stranách.

„Volá mi vytočený Rittig, ať nepanikařím, že má všechno pevně v rukou,“ napsal si pak k tomu Dbalý. Rittig si Dbalého vděčnost podle jeho deníku zajišťoval kromě přímých úplatků i tím, že mu např. zprostředkoval výrazné slevy na luxusní obleky šité na míru nebo na útratu v některých pražských restauracích, kde měl Rittig vliv.

Sami se nejčastěji scházeli buď v sídle advokátní kanceláře, v prostorách Rittigova hotelu Ventana, nebo také v restauraci U Svatého Václava.

Rittigův člověk na výběrová řízení

Jako centrálu přitom kromě Rittiga samotného označoval i jeho právníky, tedy především Davida Michala a Marka Stubleyho, stejně jako blízkého spolupracovníka kontroverzního lobbisty Jana Valtra. Ten figuruje jako Rittigova spojka i v kauze vysávání pražského dopravního podniku a silné postavení měl coby Rittigův člověk zřejmě i na Homolce.

První zmínku o něm ve Dbalého deníku najdeme v prosinci 2008, kdy si o něm ředitel Homolky poznamenal, že jako člověk od Rittiga bude do budoucna organizovat výběrová řízení nemocnice

A podle desítek dalších záznamů to pak měl být on, kdo Dbalému pravidelně nosil za Rittigovu skupinu úplatky nebo instrukce. O váze jeho slova svědčí mimo jiné i záznam ze začátku října 2010, kdy Dbalý absolvoval jednání s dvěma podnikateli, kteří mu měli prezentovat projekt na poradenství pro Homolku za 800 tisíc korun.

„Mám co dělat, abych je neposlal do prdele, ale bylo to domluveno s Valtrem,“ poznamenal si k tomu Dbalý. Ostatně za poradenství měl od února 2010 podle záznamů v ředitelském deníku peníze od Homolky brát na základě smlouvy podepsané s Dbalým i sám Valtr. Ten ve středu na otázky Práva k údajným vazbám na Dbalého a tím i chod celé nemocnice neodpověděl.

Michala museli mírnit

Kromě něj pak měl být postupem času v ovlivňování věcí kolem Homolky aktivní především právník Michal, a to dokonce tak, že ho na konci roku 2010 podle Dbalého musel brzdit tehdejší majitel advokátní kanceláře Drahomír Šachta.

„Shodujeme se, že současná situace ohrožuje všechny, David Michal to příliš přehřívá, je třeba zvolnit, dočistit, co ještě je možno, a nastavit bezpečnostní mechanismy,“ zaznamenal si Dbalý 20. října údajný obsah půlhodinového jednání se Šachtou s tím, že to bude on, kdo to Michalovi coby majitel kanceláře sdělí.

V této souvislosti není bez zajímavosti, že cesty obou právníků se o dva roky později rozešly, když Šachta ze své vlastní kanceláře odešel a ta se posléze přejmenovala na MSB Legal podle počátečních jmen nových partnerů Michala, Stubleyho a Karolíny Babákové. Všichni tři jsou přitom v současné době obviněni v souvislosti s „Rittigovými“ kauzami.

Např. ve zmíněném roce 2010 měl Michal podle Dbalého deníku s ředitelem nemocnice stanovovat priority, určovat mediální strategii, řešit policejní vyšetřování nebo lobbovat na ministerstvu zdravotnictví.

„Na Homolce je položena kovová bota,“ měl Michal aktivity skupiny komentovat za Rittiga na schůzce s Dbalým 26. srpna při příležitosti předání jednoho z mnoha úplatků. Dbalý si dokonce o několik týdnů později poznamenal, že má obavu z podrazu ze strany Michala, a žádal Šachtu, aby ho hlídal.

Nakonec se ale všechno podle záznamů ve Dbalého deníku urovnalo a spolupráce (a tím i pravidelný přísun úplatků) dále pokračovala. Např. jen v prosinci měl Michal Dbalému předat více než milión korun a také speciální kryptovaný telefon pro vzájemnou komunikaci uvnitř skupiny.

Michal podobně jako Rittig označil pro Právo Dbalého deník za snůšku výmyslů. „Že jsem působil v nemocnici v týmu právníků v době, kdy byl ředitelem pan Dbalý, je pravda. Ale že bych někomu nosil úplatky, je naprostý nesmysl. Pan Dbalý si prostě zřejmě připravoval svou alternativu knížky pana Viewegha Mafie v Čechách,“ uvedl Michal pro Právo.

Už dříve v této souvislosti řekl Lidovým novinám, že kdyby to býval věděl, tak by to Dbalému rozmlouval, aby si v budoucnu jeho literární dílo někdo nevyložil špatně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám