Hlavní obsah

Dbalého deník ukazuje na klíčovou úlohu Ivo Rittiga

Právo, Jakub Troníček
Praha

Výbušné zápisky někdejšího ředitele elitní Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého o vlastním životě plném úplatků a zmanipulovaných tendrů odhalují temné zákulisí zdravotnického byznysu.

Foto: Právo

Bývalý generální ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý na snímku z roku 2011

Článek

Jednotlivé korupční projekty vedení Homolky totiž v uplynulých letech potřebovaly také požehnání od vedení resortu a Dbalého deník v této souvislosti ukazuje na někdejšího náměstka ministerstva zdravotnictví za ODS z let 2006 až 2010 Marka Šnajdra.

Hráč v pozadí

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě on měl být podle podrobných poznámek Dbalého, jejichž plnou verzi obsaženou v policejním spise má Právo k dispozici, vlivným hráčem v pozadí.

Např. počátkem roku 2009 Dbalý podle svého deníku pokrývajícího období od konce roku 2006 do června 2011 projednával se svými nejbližšími spolupracovníky, tedy svým náměstkem Michalem Toběrným a hlavní účetní Homolky Emilií Bialešovou nastavení mantinelů pro lukrativní dodávky kardiologického materiálu.

„Na Ladronce meet (setkání) s Bialešovou a Michalem. Oba pijí nealko, já se trochu opíjím. Bialešová nám oznamuje, že je vše připraveno na 10 až 15 procent od kardiofirem – stačí jen připravit adresu. Velmi důležité – vyřešen nejimperativnější problém posledních dnů s přesahem na Rittiga a Šnajdra,“ poznamenal si např. Dbalý do svého deníku 13. ledna 2009.

O tom, že v pozadí hlavních ekonomických toků Homolky měl stát po dobu ředitelování Dbalého ve skutečnosti kontroverzní lobbista Ivo Rittig, informovalo Právo už minulý týden.[celá zpráva]

Nyní ale Dbalého deník poodkrývá možné napojení celé skupiny kolem Homolky i na Šnajdra. Ostatně už o den později Dbalý podle všeho navštívil Rittiga v jeho kanceláři a tématem měl být opět byznys se Šnajdrem.

„Krátce s Ivem. Vše kolem kardiomateriálů pro něj a pro Šnajdra připraveno,“ napsal si Dbalý do svých poznámek. A 21. ledna měl sedět s Rittigem znovu a tentokrát i se dvěma milióny v hotovosti. „Meet s Rittigem, dohodnuty všechny body, předávám závdavkem 2M pro něj a pro Šnajdra,“ připomenul si Dbalý údajné setkání s vlivným lobbistou v restauraci hotelu Bohemia.

Rittig už dříve označil ředitelský deník, jak Dbalý svůj dokument pojmenoval, za snůšku výmyslů a Šnajdr v neděli jakoukoli korupci v souvislosti s Homolkou důrazně popřel. „Je to nesmysl,“ odpověděl Šnajdr stručně na otázky Práva k obsahu Dbalého deníku.

Šnajdr v současné době požaduje od ministerstva spravedlnosti čtyřmiliónové odškodné nebo omluvu za nezákonné stíhání v kauze politických trafik pro tři exposlance ODS, mezi kterými byli kromě něj ještě Ivan Fuksa a Petr Tluchoř.

Podpora gama noži

Ale zpátky ke Dbalého deníku – zmínky o Šnajdrovi se jím totiž linou jako červená nit. Někdejší šéf nemocnice jeho jméno intenzivně skloňuje např. i v souvislosti s kauzou údajně předraženého nákupu Leksellova gama nože, kvůli kterému je Dbalý od loňského roku spolu s Toběrným ve vazbě.

Nemocnice přístroj pořídila v roce 2009 za 140 miliónů korun, což je podle některých odborníků až o třetinu více, než je běžné v zahraničí. Právě tento projekt měl být jedním z těch, kterým měl údajně dát Šnajdr z pozice vlivného ministerského náměstka neoficiálně zelenou.

Např. v březnu 2009 si Dbalý zaznamenal informace o svém krátkém jednání se Šnajdrem a dalším vysokým úředníkem ministerstva zdravotnictví Pavlem Kocourkem (který spolu s Dbalým rovněž čelí obvinění), na kterém se měl plánovaný nákup gama nože probírat. A už v dubnu si Dbalý do deníku zanesl zmínku o telefonátu od Rittiga, podle kterého Šnajdr projekt podpoří.

Úplatek byl vrácen

Ne vše ale bylo podle rozsáhlého deníku v harmonické shodě. Třeba na jaře roku 2008 si Dbalý poznamenal zajímavé peripetie s dvoumiliónovým úplatkem, který podle jeho zápisků Šnajdr odmítl převzít.

„Meet s Ivo Rittigem a Mirkem Šachtou (Drahomír Šachta byl v té době majitelem Rittigovy dvorní advokátní kanceláře) – diskuse o vytvoření stabilního týmu kolem Nemocnice Na Homolce. Ivovi předávám 2M pro Šnajdra a on si s ním hned sjednává schůzku – vše v konsenzu,“ napsal si Dbalý 3. dubna 2008.

Jenže o pár dní později se Dbalý zmiňuje v souvislosti s jedním z řady večírků v oblíbeném baru o nečekaném vývoji: „Kolem 22.00 sem přichází Ivo Rittig rozpálený doběla na Šnajdra a přináší mi zpět moo, které měl převzít Šnajdr (2M).“ Anglickým slangovým výrazem pro peníze „moo“ nebo „moolah“ označoval Dbalý ve svém deníku úplatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám