Hlavní obsah

Dálnici D1 zablokoval na osm hodin převrácený kamion, vytekla z něj kyselina fosforečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dálnici D1 uzavřela na osm hodin na 66. kilometru ve směru na Brno nehoda kamionu, který převážel kyselinu fosforečnou. Kamion se převrátil na bok, kyselina unikla, řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda kamionu s kyselinou na D1Video: Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

Podle informací na webu policie se nikdo nezranil.

Hasiči zasahovali v plné protichemické ochraně, měli skafandry i dýchací přístroje. "Hasiči vytvořili několik hrází, aby se kyselina nešířila do okolní půdy," řekl Svoboda. Policie dopravu odkláněla na 56. kilometru na Soutice, zpět na dálnici se mohli řidiči vracet na 66. kilometru u Lokte.

Podle dostupných informací se kyselina fosforečná používá při zpracování ropy a při úpravě kovů. Využívá se také při výrobě nealkoholických nápojů, mimo jiné nápoje Coca-Cola.

Foto: dopravniinfo.cz

Na místě, kde se převrátil kamion s kyselinou, se tvoří kolony.

Podle portálu krizového řízení jihomoravských hasičů je nehořlavá, ale v teple se může rozkládat a vytvářet leptavé a toxické plyny. Toxická je požitím, při styku s kůží, při zasažení očí, ale i vdechováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám