Hlavní obsah

Chtěl jsem vyvolat odpor k migrantům, kál se důchodce obžalovaný z teroru na železnici

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vyvolat nenávist a vzbudit pozornost. Takové důvody prý vedly jednasedmdesátiletého důchodce Jaromíra Baldu k záměrnému pokácení stromů na železniční koleje. Balda čelí obžalobě z teroristického útoku, kterou začal v pondělí projednávat Krajský soud v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE: Jaromír Balda u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Balda podle obžaloby v červnu 2017 pokácel dvanáctimetrovou olši tak, aby spadla na koleje tratě Turnov–Všetaty a zůstala na nich ležet. Do stromu následně narazil vlak s devíti cestujícími.

Nikomu se naštěstí nic nestalo. Stejný scénář Balda podle žalobce zopakoval o několik týdnů později v Bělé pod Bezdězem, pouze s tím rozdílem, že na kolejích ležela borovice. Do stromu později skoro v osmdesátikilometrové rychlosti narazil vlak s šesti cestujícími. I tato nehoda se obešla bez zranění. „K vykolejení nedošlo pouze shodou okolností zcela nezávislých na vůli obviněného,“ uvedl státní zástupce Martin Bílý v obžalobě. „Řekl bych, že to bylo z pekla štěstí, že ten vlak nevykolejil,“ komentoval incident znalec z oboru železniční dopravy Jiří Morčinko.

V žádném případě jsem nechtěl nikoho zranit a nechtěl jsem nikomu ublížit.
obžalovaný

V obou případech se v okolí nehod našly letáky s – latinkou psanými – texty, které měly vyvolat pocit, že jsou psané osobou z muslimského prostředí a vyzývaly k teroristickým útokům. „Alláhu akbar! Česko je nevěřící pes,“ a podobná hesla šířil Balda i po celkem třinácti místech České republiky, dopis v podobném duchu zaslal televizi Prima.

V něm upozorňoval na údajné projevy prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, které se k němu dostaly přes sociální sítě. Zároveň v nich naznačoval, že nedávný požár pražského hotelu byl dílem imigrantů. Záměrně tak chtěl vyvolat strach z imigrační vlny a zejména muslimů.

Obžalovaný: V hlavě se mi to srovnalo

Balda se u soudu k činům přiznal. K pokácení stromů na koleje ho podle jeho slov vedly prášky na vysoký tlak, díky kterým trpěl pocity stísněnosti, svíravými pocity a bušením srdce. K těm se připojily sny v souvislosti s tím, co viděl ve zprávách – útoky imigrantů v Německu či ve Francii. Konkrétně se mu prý zdálo, že se „sem valí vlaky“.

„Pronásledovaly mě hrůzostrašný sny, že se sem valej vlakama jak v indickým filmu. Znásilňujou, obřezávaj nám ženský, kamenujou....Říkal jsem si teď to u nás začne, začnou nás střílet. Přehodnocoval jsem to příliš chybně, že jsme v ohrožení, že se u nás může stát něco podobného. Jako ve středověku, kdy jedna náboženská skupina utlačovala druhou,“ vysvětloval soudu Balda, kterému se prý ve vazbě „vše v hlavě trochu srovnalo“.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jaromír Balda, který čelí obžalobě z teroristického útoku.

„Byla to blbost, jak jsem o tom všem přemýšlel. V žádném případě jsem nechtěl nikoho zranit a nechtěl jsem nikomu ublížit. Chtěl jsem vyvolat odpor. Přehodnotil jsem všechny své přístupy a názory a zjistil jsem, že to byla ode mně zhovadilost,“ kál se před soudem Balda.

Šířením nenávistných textů chtěl pak prý vzbudit pozornost české veřejnosti a vlády. „Chtěl jsem, aby se ty chytrý český hlavičky pozvedly nad zlatý český ručičky a uvědomily si, co se může stát,“ vysvětloval elektrikář v důchodu. „Měl jsem pouze strach z nábožensky zmanipulovaných sebevražedných migrantů. Proti normálním nemám nic,“ podotkl také. Když se Baldy žalobce ptal, kde získával své informace o islámu a imigrační vlně, uvedl, že „to říkali ve zprávách, internetu a sociálních sítích”.

Za teroristický útok a vyhrožování jím muži hrozí až patnáct let vězení.

Českým dráhám vznikla Baldovým jednáním škoda ve výši 155 tisíc korun, Správě železniční dopravní cesty pak 63 tisíc. „Je nám líto, co se stalo jako rodině a jsme připraveni nahradit veškeré škody, které vznikly,“ uvedla u soudu Baldova manželka, která jinak proti svému muži odmítla vypovídat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám