Hlavní obsah

Chlípný lékař Barták před Nejvyšším soudem: Justice podlehla tlaku veřejnosti

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Za mimořádně přísných bezpečnostních opatření začalo ve středu před Nejvyšším soudem (NS) projednávání dovolání lékaře Jaroslava Bartáka. Toho justice potrestala 14 roky vězení za znásilnění, vydírání, sexuální nátlak a nebezpečné vyhrožování. Podle Bartáka při procesu soudy podlehly tlaku veřejnosti volající po exemplárním trestu.

BEZ KOMENTÁŘE: Jaroslav Barták u Nejvyššího souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Barták, kterého k NS přivezla eskorta těžkooděnců ozbrojených samopaly, jako prezident jedné z pražských poliklinik podle verdiktu soudů bezcitně znásilňoval své osobní asistentky, přičemž sex si vynucoval kombinací násilí a výhrůžek, že když mu nebudou mladé ženy po vůli, zničí je nebo jejich blízké. Když nepomohly ani výhrůžky, nasypal dívkám do pití omamné látky a potom je zneužil.

„Chci spravedlivý proces, který mi nebyl dán. Necítím se vinen, protože jsem nic neudělal. Přiznávám, že jsem zvýšeně sexuálně náročný, dívky jsem zaměstnával jako své milenky, ale jejich motivy byly zištné, byly placeny za to, co dělaly. Nemůžu se s tím smířit. Měl jsem většinu z nich rád, s některými jsem i chodil. Je mi to osobně líto. Ty dívky proti mně vypovídaly ze zištných důvodů, protože po mě chtějí milióny,“ prohlásil před senátem NS Barták.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Bartákova advokáta Martina Köhlera dosud soudy pracovaly pouze s důkazy svědčícími proti jeho klientovi. "Není možné ignorovat vše, co svědčí v jeho prospěch," řekl.

Podle něj podlehly pražské soudy tlaku veřejnosti toužící po přísném trestu. Soud totiž v odsuzujícím rozsudku využil ustanovení trestního řádu, které umožňuje mimořádné zvýšení trestní sazby, a lékaře poslal na 14 let za mříže.

Nejvyšší soud by měl verdikt vynést ve čtvrtek dopoledne.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bývalý spolumajitel polikliniky v pražských Modřanech Jaroslav Barták

Své chlípné choutky realizoval podle soudů Barták hlavně na zahraničních cestách, kam ho asistentky doprovázely. Mladé ženy tak měl znásilňovat ve Spojených arabských emirátech, Itálii, Egyptě, Číně, Tunisku, ale i na svém pracovišti v Praze. Řádit takto měl mezi lety 2006 až 2011. Před soudy se Barták bránil, že ženám nic neudělal, naopak se prý k nim choval jako ryzí gentleman.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jaroslav Barták v doprovodu policistů

„Trest je příliš tvrdý, je to jako za vraždu. V jednání byly opomenuté důkazy, soud iracionálně vycházel ze svědectví, která obhajoba zpochybnila. Žádná z poškozených se neobrátila na policii, nejsou žádné lékařské záznamy o tom, že by byly zraněny, nedoložily ani žádné zprávy od gynekologa o svém údajném znásilnění,“ upozornil advokát.

Bojuje proti dozorcům

Barták nyní pobývá ve věznici v Rýnovicích a čas strávený za mřížemi zatím trávil marným bojem proti dozorcům. Nasbíral už 16 kázeňských trestů, například za neuposlechnutí dozorce nebo ničení majetku. Po NS chce, aby zrušil verdikt odvolacího Vrchního soudu v Praze, kterým mu byl trest potvrzen, a aby nařídil nové jednání, nejraději u Vrchního osudu v Olomouci. Jednání bude pokračovat odpoledne výpovědí Bartáka.

Barták také čelí podezření z přípravy vraždy třech lidí, které měl plánovat z vězení s dalšími odsouzenými.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám