Hlavní obsah

Nejvyšší soud výjimečně zasedne veřejně kvůli chlípnému lékaři Bartákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) se při vyřizování dovolání lékaře Jaroslava Bartáka potrestaného 14 lety vězení za sexuální násilí na asistentkách uchýlil k nezvyklému kroku. Svolal dvoudenní veřejné jednání, přestože prakticky všechna dovolání jinak vyřizuje za zavřenými dveřmi. Termín jednání je stanoven na 16. a 17. července, vyplývá z databáze InfoSoud. Mluvčí soudu Petr Knötig potvrdil, že Barták se jednání osobně zúčastní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lékař Jaroslav Barták

Článek

NS drtivou většinu dovolání v trestních věcech odmítá, aniž by se případem detailně zabýval, a neveřejně obvykle rozhoduje i v těch kauzách, které přezkoumává. Veřejné jednání kvůli Bartákovi proto bude výjimečné.

Lékař Barták dostal 14 let vězení, přísedící při čtení rozsudku zkolabovalaVideo: Novinky

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lékař si loni v červnu vyslechl pravomocný souhrnný trest. Konkrétně jej postihl za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Barták podle verdiktu vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce. Hájil se tím, že žádné ženě vědomě neublížil, naopak prý byl vůči nim galantní a choval se gentlemansky.

Plánoval vraždy

Jeho právní zástupci uvedli, že neexistují důkazy o lékařově trestné činnosti, a zpochybnili výpovědi asistentek jako nevěrohodné.

Trestná činnost se odehrála v letech 2006 až 2011. Barták ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil je, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací, upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty.

Deník Právo koncem loňského roku informoval, že policie Bartáka nově viní také z přípravy vraždy tří lidí. [celá zpráva]

Barták se prý domlouval na vraždách s několika dalšími vězni. Po odhalení jej vězeňská služba přemístila do jiného zařízení. Nyní je podle dostupných informací ve věznici v Rýnovicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám