Hlavní obsah

Chlapci s tetanem z Blanenska se výrazně ulevilo

Novinky, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříletému chlapci z Blanenska, který je hospitalizován v brněnské fakultní nemocnici, protože kvůli zanedbanému očkování onemocněl tetanem, se výrazně ulevilo. Chlapec mluví se svým okolím, opět jí, a dokonce se na lůžku i posadil. Právu to řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vývoj sice jde správným směrem, ale ještě teoreticky nemusíme mít zcela vyhráno. Proto dítě nadále zůstává na dětském infekčním oddělení,“ uvedl mluvčí. Další vývoj nechce odhadovat. Podle lékařů je nyní nutné trpělivě počkat na vývoj v nadcházejících dnech.

Dítě onemocnělo tetanem, který se projevuje křečemi a může skončit i smrtí, protože je jeho matka nenechala proti tomuto onemocnění naočkovat. Odůvodnila to svojí domněnkou, že preventivní očkování u ní samotné spustilo roztroušenou sklerózu. Chlapec onemocněl poté, co si strčil zrezivělou knoflíkovou baterii do nosu.

V Brně hospitalizovali chlapce s tetanem

Domácí

Onemocnění tetanem je v ČR raritní, protože se proti němu léta plošně očkuje. Někteří rodiče ale očkování odmítají, čímž podle odborníků vystavují své děti riziku.

„Jde ale jen o hrstku odpíračů. Letos evidujeme na jihu Moravy celkem 55 dětí. Jejich rodiče je odmítli nechat naočkovat, protože s tím prostě nesouhlasí,“ řekla Právu ředitelka protiepidemického odboru brněnské krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Tyto případy končí ve správním řízení, v němž mohou hygienici rodičům za zanedbané povinné očkování uložit pokutu až 10 tisíc korun. Lékařka si za dobu své mnohaleté praxe vzpomíná jen na jediný případ, kdy rodiče při vleklých jednáních s hygieniky couvli a dítě nechali naočkovat. Ani s ostatními to ale hygienici nevzdávají a donekonečna s nimi jednají.

Matka odmítá kontakt dcery s otcem. Bojí se, že ji nechá očkovat

Zdraví

„Někdy je to vysilující. Přesto doufáme, že rodičům vysvětlíme, že nám jde především o zdraví jejich potomka,“ uvedla lékařka. V kauze chlapce z Blanenska pokuta nepadne. Případ byl totiž promlčen. Proti tetanu se očkuje do roku dítěte. Jde o dvě vakcíny. Po půlroce přichází přeočkování. Do roka od doby, kdy se mělo poprvé očkovat, lze uložit pokutu.

Rodiče se očkování vyhýbají pod nejrůznějšími záminkami, což pak způsobuje odklad správních řízení, a občas se stává, že je případ promlčený. Spory ale nekončí jen pokutami. Hygienici se obracejí také na sociální pracovníky, kteří pak s rodiči vedou další jednání. Při něm zkoumají i to, zda nebyla zanedbána péče o dítě.

Reklama

Související články

V Brně hospitalizovali chlapce s tetanem

V péči lékařů brněnské fakultní nemocnice je chlapec, který onemocněl tetanem. Právu to řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. „Zdravotní stav chlapečka je zatím...

Výběr článků

Načítám