Hlavní obsah

Chlapce na Olomoucku uštkla zmije do krku, letěl pro něj vrtulník

Novinky, kub
Jívová

Chlapce zraněného jedovatou zmijí ošetřovali v neděli záchranáři v chatové osadě u obce Jívová na Olomoucku. Dítě přepravil do nemocnice kvůli složitému terénu vrtulník, podle zdravotníků chlapec zraněný na krku naštěstí nebyl v ohrožení života.

Foto: Profimedia.cz

Zmije (ilustrační foto)

Článek

Záchranka vyrazila do osady u Jívové v neděli kolem 13. hodiny. Chlapce, jehož věk záchranka neupřesnila, měl had uštknout do krku.

Mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková Novinkám sdělila, že podle všeho nejdřív našli zmiji v zahradním bazénu, načež ji vyndali ven. Had chlapce kousl, když ho pak s ostatními dětmi pozoroval v trávě.

„Dítě bylo ve stabilizovaném stavu a letecky transportováno do nemocnice,“ upřesnila Mikisková s tím, že chlapec nebyl v bezprostředním ohrožení života.

Na Karlovarsku chytali hady. Krajta čouhala ze záchodové mísy, zmije se vlnila v dětském zboží

Krimi

Zda se jednalo o uštknutí, tedy kousnutí, při kterém plaz uvolní jed, záchranka neupřesnila. Had nemusí oběť vždy uštknout, protože jedem šetří, a zda se pro jeho použití rozhodne, ukáže vždy až průběh incidentu. Samotné kousnutí ale může být také značně bolestivé a vést k alergickým reakcím.

Mluvčí zmínila, že chlapcova matka se okamžitě snažila potomka ošetřit. Mimo jiné ránu zřejmě také vysála, což se ale podle Mikiskové v současnosti na základě vývoje v urgentní medicíně u laiků nedoporučuje. Chlapec měl podle ní lehký otok kolem místa, kde ho had zasáhl, přičemž zduření tkáně mohlo být důsledkem právě sání krve.

Zmije letos uštkla už nejméně 15 lidí. Ránu nezaškrcujte ani nevysávejte

Domácí

Chlapce přepravili do Fakultní nemocnice Olomouc. „Stav pacienta naštěstí nebyl natolik vážný, aby mu muselo být podáno antisérum. Nyní je pacient stabilizovaný, bude přeložen z JIP na standardní oddělení,“ sdělila v pondělí mluvčí nemocnice Veronika Jeřábková Olomouckému deníku, který na případ upozornil.

Mluvčí záchranky Mikisková uvedla, že při podezření na uštknutí hadem je potřeba oblast kousnutí chladit a zraněného udržovat v klidu, aby se příliš nehýbal. V první řadě ale platí - přivolat lékaře.

Chlapce na Broumovsku uštkl had. Startovaly dva vrtulníky

Krimi

Podle herpetologa (odborníka na hady) Ivana Zwacha je zmijí jed velmi nebezpečný spíš pro malé savce, člověka ale na životě neohrozí.

„Riziko představuje pro malé děti, alergické a nemocné jedince. Pokud má dítě přes patnáct kilogramů, na životě ho neohrozí ani plná dávka,” řekl expert Deníku s tím, že zmije jedové zuby nemusí použít vůbec nebo jen částečně, a to se pak uštknutí dá srovnat s píchnutím vosou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám