Hlavní obsah

Chlapce na Broumovsku uštkl had. Startovaly dva vrtulníky

Právo, pra
Aktualizováno

Vrtulníky letecké záchranky pomáhaly v úterý v podvečer na Broumovsku malému chlapci, kterého uštkl neznámý had, zřejmě zmije obecná. Jeden stroj letěl z Hradce Králové na předměstí Broumova a druhý z Prahy s protilátkou z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Foto: DESOP

Ilustrační foto.

Článek

Chlapce, jemuž ještě nebylo 10 let, uštkl had do ruky a údajně byl krátce poté ve vážném stavu. Událost nahlásila záchranářům jeho matka.

„Zprvu zasáhli broumovští záchranáři. Chlapec byl posléze ve stabilizovaném stavu letecky dopraven do královéhradecké nemocnice,“ doplnila Jaroslava Krenčíková z operačního střediska královéhradecké krajské záchranky.

Hřbitov ve Velkém Šenově obsadily jedovaté zmije

Domácí

Chlapec je podle náměstka Fakultní nemocnice v Hradci Králové Zdeňka Tušla v pořádku a mimo ohrožení života. Hada, jenž ohrozil jejího syna, matka neviděla. Všeobecně se však usuzuje na jediného jedovatého plaza v české přírodě – zmiji obecnou. Její jed by neměl zdravého dospělého člověka ohrozit na životě, podstatně rizikovější je však pro děti a starší a nemocné.

Buďte opatrní, teplé letní počasí si užívají také zmije

Domácí

Sérem proti hadímu uštknutí disponují v Česku dvě nemocnice. Jedna v Praze a druhá v Olomouci. Lékaři musí volit buď převoz pacienta za účinnou protilátkou, nebo transportovat sérum proti hadímu uštknutí k pacientovi.

„V tomto konkrétním případě byla nejoptimálnější druhá varianta,“ upřesnil Tušl. Dodal, že hadí séra nelze dlouho skladovat, a právě proto jsou soustředěna ve dvou specializovaných pracovištích, kde je neustále udržují v použitelném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám