Hlavní obsah

Celníkům unikají důvěrné informace za milióny, viník se nenašel

Právo, Patrik Biskup

Lidé stíhaní za nelegální obchody s motorovou naftou získali z Celní správy v Ústí nad Labem důvěrné informace z vyšetřování. Kdo je vynesl, se už ale nikdo nedozví. Interní kontrola, kterou vedení celní správy spustilo po reportáži v Právu o úniku utajeného materiálu z prověřování litvínovské firmy Setadiesel, viníka neodhalila.

Článek

Podle zjištění Práva se do rukou šéfa Setadieselu Ladislava Mandíka dostal padesátistránkový dokument, ve kterém jsou do detailu popsána všechna zjištění včetně vyhodnocení telefonních odposlechů a dalších informací, například i o tom, že lidé zapletení do této kauzy jsou velmi bohatí, mají osobní kontakty na politiky, státní úředníky, úředníky samosprávy, příslušníky policie a na celní správu.

Závěry z akce Čistič prý jen pracovní

Mandík tímto materiálem disponoval v době, kdy proti němu bylo zahájeno trestní stíhání za krácení daně. Podle hlavičkového papíru jde o zprávu z oddělení pátrání a kontroly Celního ředitelství v Ústí nad Labem a nese název Podrobné vyhodnocení akce Čistič, která mapovala činnost společnosti Setadiesel.

„Skutečnost, že tento materiál mají k dispozici obvinění, je nešťastná, ale žádným způsobem průběh trestního řízení nenaruší a neohrozí. Šlo o pracovní verzi, která měla posloužit jen jako informativní podklad pro ostatní složky, jakými jsou Policie ČR a státní zastupitelství,“ prohlásil mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý.

Podle něho jsou v ní uvedeny osobní závěry orgánů provádějících prověřování a neodpovídá současnému důkaznímu stavu v policejním vyšetřování.

„Z našeho interního šetření vyplynulo, že již nelze s přesností určit, kde a od koho se jeden z tři roky starých návrhů pracovní verze dostal na veřejnost. Vedení celního ředitelství zpřísnilo dosud přijatá opatření,“ dodal Nejedlý.

Za echo chtěl osm miliónů

Únik zprávy z prověřování ale není jediným přehmatem celníků v této kauze. Po propuštění Mandíka z vazby ho kontaktoval člověk, který mu předal seznam tří desítek vozidel firmy Setadiesel v hodnotě přes 44 miliónů korun s tím, že celníci chtějí tato vozidla kvůli daňovému dluhu nechat zabavit. Neznámý muž Mandíkovi naznačil, aby vozidla nechal okamžitě převést na někoho jiného.„Za tuto službu si ten člověk řekl o osm miliónů korun s tím, že se ještě ozve,“ řekl Mandík, který hned celou záležitost oznámil.

Vyšetřování později ukázalo, že dokument pochází od celníků. Odpovídal pracovní verzi seznamu motorových vozidel, který byl součástí rozhodnutí o zástavním právu. Viníka policisté nezjistili a případ odložili s tím, že sice došlo k trestnému činu, ale nelze ho prokázat konkrétní osobě.

Vyšetřování kauzy spojené se společností Setadiesel stále ještě pokračuje. Z krácení daně a z účasti na zločinném spolčení je obviněno celkem 17 osob. Firma Setadiesel podle policie údajně zneužila povolení k výrobě spotřební daní nezatíženého produktu s obchodním názvem změkčovač epoxidových pryskyřic, který produkovala ve složení odpovídajícím motorové naftě a prodávala ho jako nezdaněnou naftu. Státu tak vznikla škoda 154 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám