Hlavní obsah

Čekal bych to v Zimbabwe, ale ne v členském státě EU, zlobí se Zadeh

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Shahram Abdullah Zadeh z vazební věznice vzkázal, že podobný postup, jakého se mu dostalo od české justice, by čekal v Zimbabwe, nikoli v členském státě EU. Policie obchodníka zadržela poté, co složil rekordní kauci 150 miliónů korun a měl opustit vazbu. Žalobce ve středu podal návrh, aby soud vzal Zadeha opět do vazby.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Shahram Abdullah Zadeh (uprostřed)

Článek

„Podobný postup bych si uměl představit v zemi, jako je Zimbabwe, ale v členském státě EU? Budu držet hladovku tak dlouho, jak bude potřeba. Chci, aby svět věděl o justiční mafii, která v ČR existuje mezi policisty, státními zástupci a soudci,“ prohlásil Zadeh.

V cele předběžného zadržení skončil kvůli žádosti o vydání, kterou do Česka zaslalo státní zastupitelství v Teheránu. „Pokud zákon říká, že bez mého souhlasu mě jako občana ČR není možné do cizí země vydat, proč bylo potřeba sehrát toto divadlo? Proč se mě někdo nezeptal, když jsem byl 22 měsíců k dispozici ve vazební věznici v Brně? Proč bylo zapotřebí přijmout rekordní kauci 150 miliónů Kč? Proč jsem takto ponižován?“ kupil otázky Zadeh.

Podivná hra justice

Íránský zatykač je podle něj dílem jeho bývalého obchodního partnera, který na něj podal trestní oznámení už v Dubaji, kde ale tamní soud naopak rozhodl, že muž má nahradit Zadehovi škodu ve výši stovek miliónů korun.

Podle obhájců je Zadehovo zadržení ukázkou zneužívání moci a podivné souhry policie, státního zastupitelství a soudů, jejímž cílem je prý Zadeha pošpinit a zlomit. „S podobně zákeřným postupem jsem se ještě nesetkal. Bylo možné postupovat korektně bez zadržení klienta,” konstatoval Zadehův obhájce Pavel Čapčuch.

Zadeh je v ČR obviněný z rozsáhlých daňových úniků, při nichž podle obžaloby způsobil státu se skupinou 14 kompliců škodu 2,5 miliardy korun při obchodech s pohonnými hmotami. Obchodníkovi hrozí až 13 let vězení. Jeho vydání do Íránu by bylo možné až poté, co by byla v Česku pravomocně skončena právě tato kauza.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám