Hlavní obsah

Bývalý šéf Sparty byl zproštěn obžaloby z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někdejší prezident fotbalového klubu Sparta Praha Petr Mach byl v pondělí zproštěn obžaloby z úvěrového podvodu. Prokázalo se, že dluhy ve výši 160 miliónů korun nebyly jeho.

Foto: Ondřej Lipár
Článek

Obžaloba tvrdila, že Mach nesplatil úvěry ve výši asi 160 miliónů korun, které si před 13 lety vzal od banky pro svou firmu. Společnost pak i se závazky převedl na jinou společnost. Nový majitel však záhy zemřel, účetnictví firmy se ztratilo a zůstaly jen stamiliónové dluhy.

V roce 1991 získal Mach od Československé obchodní banky (ČSOB) tři úvěry v celkové výši kolem 160 miliónů korun, za něž chtěl koupit autobusy a vydražit právo na uzavření nájemní smlouvy k objektu na Národní třídě v Praze.

Úvěry měl splácet z výnosů této činnosti. Podle státního zástupce Mach použil část peněz v rozporu s účelem úvěru, mimo jiné pro potřeby svých dalších společností, zhruba 35 miliónů korun si nechal pro sebe a nakonec firmu bez souhlasu banky prodal společnosti Setrax Viléma Kubáčka.

Jeho firma podle Macha převzala v lednu 1993 také dluh za autobusy. Kubáček však záhy zemřel a druhému z majitelů společnosti zůstaly jen dluhy.

ČSOB poté uspěla u obchodních soudů se žalobami proti Kubáčkově firmě a vysoudila za nesplacené úvěry kolem 260 miliónů korun. Soudy tak daly Machovi podle jeho slov za pravdu v tom, že dluh už nebyl jeho.

Státní zástupkyně však trvá na tom, že se podvodu dopustil a proti rozsudku se odvolala. 

Bývalý fotbalový boss byl už jednou odsouzen za krácení daně a cla, když nepřihlásil k proclení své v Německu zakoupené BMW. Stát tak připravil o 1,4 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám