Hlavní obsah

Bývalý manažer DP zaútočil na svědka v kauze předražených jízdenek

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Někdejší ekonomický ředitel pražského Dopravního podniku (DP) Ivo Štika, který je obviněn v kauze údajně předražených jízdenek pro veřejného dopravce v metropoli, ostře zaútočil na hlavního svědka v celém případu a někdejšího obchodního zástupce papírny Neograph Vladimíra Sittu mladšího.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo pražského dopravního podniku

Článek

Právě ten policii na podezřelý jízdenkový penězovod z dopravního podniku přes Neograph až do Karibiku upozornil, ale podle Štiky to také byl Sitta, kdo původně požadoval po dopravním podniku peníze.

Štika to prohlásil během svého výslechu na policii minulý čtvrtek, a to do protokolu, který má Právo k dispozici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za mlčení prý chtěl desítky miliónů

Podle něj v roce 2011 tehdejší obchodní ředitel Neographu požadoval desítky miliónů výměnou za to, že přestane veřejně upozorňovat na problémy spojené s jízdenkami a jejich výrobou.

Sám Sitta jakékoliv vydírání striktně popřel s tím, že jde o způsob obrany Štiky před vlastním stíháním.

Sitta v inkriminované době poukazoval na to, že existují profesionální padělky jízdenek v hodnotě desítek miliónů, nicméně policie jich objevila „jen“ za 37 tisíc. „Domnívám se, že jeho cílem bylo vyvolat na DP tlak, aby v konečném důsledku přistoupil na jeho vlastní varianty ochrany jízdenek,“ konstatoval Štika do protokolu.

Nátlak podle něj vyvrcholil na schůzce v jednom z pražských obchodních center, na kterém údajně Sitta požadoval 40 miliónů korun. „Za tuto částku by pak podle jeho slov přestal vystupovat proti dopravního podniku,“ poznamenal při výslechu Štika.

Je to nesmysl, brání se Sitta

Sitta, o jehož svědectví se detektivové v jízdenkové kauze opírají, to označil za nesmysl. „Je to jejich logická reakce, ale musím se tomu smát,“ řekl Právu s odkazem na obhajobu obviněných někdejší obchodní ředitel Neographu.

Údajným nátlakem Sitty se už v roce 2011 zabývala policie, celou věc ale nakonec odložila.

Podle bývalého obchodního zástupce Neographu inicioval zmíněnou schůzku sám Štika a prý na ni přišel s různými nabídkami, aby s upozorňováním na padělky přestal.

Sitta tehdy veřejně upozorňoval na to, že při zpětném výkupu neplatných jízdenek se objevuje vysoké množství zdařilých padělků.

Papír od Neographu doporučil znalec

A jen o několik měsíců později se celá kauza spojená s údajně předraženými jízdenkami naplno rozjela, když Sitta společně s Nadačním fondem proti korupci na tiskové konferenci informoval o detailech, jak z tisku každé jízdenky odchází polovina zisku na účty karibské společnosti napojené na Rittiga.

Ten od počátku jakékoliv tunelování dopravního podniku odmítá s tím, že jde o uměle vykonstruovanou kauzu.

Štika, který je v celé věci obviněn z pletichy při veřejné soutěži a porušování povinností při správě cizího majetku, minulý týden u výslechu prohlásil, že tisk jízdenek na papír od Neographu doporučil v roce 2007 soudní znalec s tím, že šlo o jedinou společnost, která byla schopna zajistit odpovídající ochranu před paděláním.

Štika zároveň upozornil, že náklady na tisk jízdenek se od roku 2008 i přes zvýšení počtu ochranných prvků celkově snížily. O provizní smlouvě Neographu se společností Cokeville Assets, na jejímž základě pak odtékaly milióny do Karibiku, podle Štikových slov Dopravní podnik na rozdíl od Sitty nevěděl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám