Hlavní obsah

Bývalý dispečer dostal za pomoc při loupeži století opět devět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud potrestal někdejšího dispečera bezpečnostní agentury Antonína Saletu devíti lety vězení za účast na takzvané loupeži století. Bankovky v hodnotě 154 miliónů korun, které zmizely při přepadení vozu agentury na pražské Evropské třídě v roce 2002, se nikdy nenašly. Verdikt není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Městský soud v případu rozhodoval už podruhé. Napoprvé Saletu uznal vinným a potrestal jej jak devítiletým vězením, tak i povinností nahradit uloupených 154 miliónů. Saleta se však úspěšně odvolal k vrchnímu soudu, který tento rozsudek zrušil a nakázal městskému soudu, aby věc projednal znovu. Prvoinstanční soud však v kauze rozhodl stejně.

Podle obžaloby měl Saleta jako operátor bezpečnostní agentury G4S zařídit, aby obrněný vůz se 154 milióny korun řídil pracovník, který nebude lupičům klást odpor. Dispečer přepadení údajně plánoval a poradil komplicům s ovládáním vozidla, zvláště s otevíráním dveří, které vyžadovalo stisknutí přesné kombinace tlačítek na palubní desce.

Bývalý voják i policista Saleta vinu odmítá. Po loupeži století se přestěhoval na Kubu a následně do Venezuely, kde obchodoval a kde ho policie letos v létě dopadla. Tvrdí, že dlouhou dobu netušil, že byl od roku 2010 stíhán jako uprchlý.

Z loupeže policie původně vinila čtyři lidi: vedle Salety také Františka Hajna a členy Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje. Šuleje, Půtu i Hajna, který se procesu dlouho vyhýbal pobytem v Dominikánské republice, však už soudy pravomocně zprostily viny kvůli nedostatku důkazů.

Loupili v převlečení za policisty

Podle obžaloby Hajn v září 2002 s nejméně dvěma dalšími lidmi přepadl v přestrojení za policisty pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury G4S, které vyjíždělo od Citibank na jednu z nejrušnějších ulic v Praze, Evropskou třídu.

Posádku auta lupiči přinutili pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny otevřít vůz. Pachatelé pak s autem odjeli k nádrži Jiviny, kde údajně Hajn, Půta a další lidé vzali z auta 154 miliónů korun, které policie už nikdy nenašla.

Reklama

Související články

Vyšetřování loupeže století spěje k fiasku

Kauza slavné loupeže 154 miliónů korun, které se kvůli rekordnímu obnosu přezdívá loupež století, se zřejmě stane noční můrou policistů. Již tři ze čtyř lidí,...

Výběr článků

Načítám