Hlavní obsah

Bývalý brankář Sparty přesvědčil soud, že s krádežemi nemá nic společného

Plzeň

Jako fotbalový brankář získal v minulosti s pražskou Spartou tři mistrovské tituly. Nyní musel někdejší prvoligový brankář Michal Čaloun (51) čelit obvinění, že se zapletl do krádeže autobaterií ve skladu na Plzeňsku, který hlídal. Okresní soud Plzeň-sever Čalouna v úterý zatím nepravomocně zprostil viny.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Michal Čaloun u plzeňského soudu

Článek

Statní zástupkyně Jitka Úlovcová na rozsudek reagovala tak, že vyčká na písemné vyhotovení a pak se rozhodne, zda se proti němu odvolá.

Podle Úlovcové se měl Čaloun spolčit s kolegou strážným Janem Flaišhanzem (48) a usnadnit mu během nočních služeb krádeže autobaterií ze skladu soukromé společnosti v Uhercích u Nýřan.

Obžaloba tvrdila, že Čaloun vyřadil z provozu čtyři kamery z bezpečnostního monitorovacího systému a opět je zapojil až poté, co Flaišhanz na paletovém vozíku vyvezl baterie z haly a pak je postupně přenesl za plot.

Tam už čekal překupník Ladislav Pavlovský (52), který je naložil do přistaveného auta.

Zdrogovaný muž doloval v Brně baterii z auta, sledovala ho kamera

Krimi

Že měl být Čaloun do krádeží namočený, dovozovala státní zástupkyně také z toho, že na žádost Flaišhanze přeparkoval svoje vozidlo za vrátnicí tak, aby uvolnil místo Pavlovskému.

Zloděje nakonec odhalilo vedení firmy, mělo totiž podezření, že ze skladu mizí zboží. Nechalo proto v areálu tajně nainstalovat další kamery tak, aby o tom zaměstnanci nevěděli. Záběry pak předalo policistům, kteří je použili jako stěžejní důkaz.

Flaišhanze a Podskalského soud za krádeže desítek autobaterií potrestal podmínkami. Oba se přiznali a shodně tvrdili, že Čaloun o krádežích neměl tušení. Ten také před soudem jakýkoliv podíl viny popřel.

„O vypínání kamer nic nevím. Byl jsem pod prášky a spal ve vrátnici,“ hájil se bývalý fotbalista.

Přeparkování vozidla vysvětlil tím, že ho o to Flaišhanz požádal. „Říkal, že přijede jeho známý a jen si něco přehodí do auta,“ dodal.

Lup vezl recidivista v Hodoníně ukradeným autem

Krimi

Podle soudce Čaloun do krádeží skutečně zapletený být nemusel.

„Obžalovaný ve své výpovědi v mnoha směrech lhal a porušil pracovní předpisy. O krádežích ale vědět nemusel,“ řekl při odůvodnění osvobozujícího rozsudku samosoudce Radek Vydra.

Reklama

Výběr článků

Načítám