Hlavní obsah

Bývalí manažeři ŘSD dostali za pronájem reklamních ploch podmínky

Praha

V kauze údajně nevýhodného pronájmu reklamních ploch u dálnic a rychlostních silnic v pondělí Obvodní soud pro Prahu 4 potrestal dva bývalé představitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfreda Brunclíka a Tomáše Jílka dvouletými podmínkami s odkladem na tři roky. Rozhodnutí není pravomocné, oba obžalovaní se proti němu odvolali. Vinu od počátku odmítají. V minulosti soud oba obžalované zprostil obžaloby, rozsudek však tehdy zrušil odvolací soud.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Podle státního zástupce Brunclík od února do května 2010 postupně uzavřel pět smluv, podle nichž bylo po dobu jejich účinnosti nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, než by mělo být. Jílek pak na základě pověření Brunclíka uzavřel podle policie v květnu téhož roku dalších devět smluv na pronájem reklamních ploch. Podle vyšetřovatelů škoda způsobená uzavřením a trváním smluv dosáhla 250 milionů korun. Soud v rozsudku stanovil škodu na základě znaleckých posudků, Brunclík podle verdiktu způsobil škodu přes 93 milionů, Jílek pak zhruba 88 milionů korun.

Soud zprostil představitele ŘSD obžaloby kvůli pronájmu pozemků

Krimi

Předseda trestního senátu Dušan Doubek konstatoval, že obžalovaní se museli při podpisu smluv a dodatků řídit vnitřními předpisy ŘSD, nenechali si také před jejich uzavřením zpracovat žádný právní či ekonomický rozbor. Zdůraznil však, že je senát při rozhodnutí vázán názorem odvolacího soudu, který původní osvobozující rozsudek zrušil.

Doubek v září 2018 konstatoval, že obžalovaní nejednali v úmyslu porušit jakoukoli zákonnou povinnost, proto je obžaloby zprostil. Tento závěr podle něj ale před odvolacím senátem neobstál.

Škoda prý nevznikla

Obžalovaní vinu odmítají a tvrdí, že žádná škoda nevznikla. Podle nich ŘSD nemohlo při jednáních s firmou News Outdoor CR dosáhnout lepší ceny, v té době se totiž připravovala novela zákona o pozemních komunikacích, která nařizovala odstranění některých billboardů. Zákonodárci ji schválili v roce 2012, platit začala v roce 2017. Brunclík v minulosti upozornil, že pokud by smlouvy neuzavřel, byl by příjem z pronájmu ploch od konce roku 2012 nulový. Jílek dříve uvedl, že vzniku škody s Brunclíkem naopak zabránili.

Brunclík, který byl generálním ředitele ŘSD v letech 2007 až 2010, byl vedle nevýhodného pronájmu reklamních ploch viněn i z toho, že podepsal nevýhodnou smlouvu o budoucí koupi pozemků na středisko správy a údržby v Běchovicích. Soud ho v této části obžaloby zprostil, podle rozsudku nešlo o trestný čin. Státní zástupce se proti osvobozujícímu verdiktu neodvolal, je tak pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám