Hlavní obsah

Byla to chyba, která stála život ženy. Policie přiznala pochybení v pražské kavárně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská policie v pondělí přiznala pochybení policistů, kteří v červenci zasahovali u napadení ženy v kavárně. Stejná pachatelka útočila o dva týdny později v obchodním centru na Smíchově, kde podle policie ubodala zákaznici. Vedení policie případ předá Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Foto: Facebook

Postupem let se měnil vzhled vražedkyně i jméno, které už letos na sociální síti používala v neurčitém rodu, jak tomu bývá u transsexuálů.

Článek

„Pracovníci odboru vnitřní kontroly dospěli po vyhodnocení všech souvislostí k závěru, že zasahující policisté pochybili tím, že aktuální situaci v kavárně nesprávně vyhodnotili. Tento postup podle všeho zapříčinil další sled předávání zkreslených a neobjektivních informací,“ informovala mluvčí policie Andrea Zoulová.

Třiatřicetiletá Michaela S. zaútočila v kavárně 5. července. Jeden z pražských záchranářů zasahoval u obou případů, ve kterých figuruje stejná podezřelá, a poukázal na to, že převoz byl nestandardní. Agresorku totiž neodváželi přímo z kavárny, kde došlo k útoku. Záchranáři si spoutanou ženu přebírali od policistů venku na ulici. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Místo vraždy v obchodním domě. Archivní záběryVideo: Novinky

Podle neověřených informací už měli policisté s agresivní ženou namířeno na psychiatrii, ovšem v půli cesty hlídku operační důstojník zastavil. Doporučil jim vrátit se na místo útoku a přivolat záchranku.

Pochybili prý jednotlivci

Ředitel pražské policie hovoří o pochybení jednotlivců. „Závěry kontrolního šetření jednoznačně ukázaly, jak závažné důsledky mohou mít pochybení jednotlivců. V tomto ohledu je nezbytné, aby se policisté z chyb druhých ponaučili a přijali taková opatření, která by podobná pochybení v budoucnu minimalizovala,“ konstatoval ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

Závěry podle Zoulové nelze blíže přiblížit, protože budou předány Generální inspekci bezpečnostních sborů pro posouzení viny konkrétních osob.

Záchranáři a policisté pak kvůli Michaele S. vyjížděli 20. července do Teska na Smíchově, kde nožem zaútočila na zákaznici. Ta na místě zemřela a podezřelá byla obviněna z vraždy a soud ji vzal do vazby.

Podezřelá podle zjištění deníku Právo se nijak netajila se svými tužbami a úmysly, jak v kavárně, tak v léčebně hlásala, že chce znásilňovat a vraždit.

Dvě komise

To, zda nechybovala psychiatrická léčebna, když agresivní ženu, která veřejně prohlašovala, že chce a bude vraždit, a podle své spolupacientky dokonce i to, že chce ochutnat lidské maso, řeší hned dvě zdravotní komise. Jedna přímo uvnitř léčebny a druhá vyslaná speciálně ministerstvem zdravotnictví (MZ).

„V interním šetření, které jsme prováděli my sami s přizvanými odborníky, jsme dospěli k závěrům. Nicméně zaslali jsme je na ministerstvo zdravotnictví a já nebudu jakékoli závěry či výstupy komentovat veřejně dříve než zřizovatel. Nyní je to na nich,“ řekl Právu ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý.

Ministerstvo si však na celkové vyhodnocení a vyvození důsledků tragické události dává ještě pár týdnů. „Nějakou dobu to bude ještě trvat. Dostali jsme toho k posouzení opravdu mnoho. O výsledcích šetření budeme informovat pravděpodobně na konci srpna,“ sdělil Právu mluvčí MZ Ladislav Šticha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám